Druženje sa prijateljima pozitivno utiče na zdravlje!


Najbolji prijatelji sve će poboljšati, kod njih nema 'ako', 'ili', 'ali' i uvijek će biti na vašoj strani, baš kao i ti na njihovoj. Nedavno je istraživanje pokazalo kako dobri prijatelji mogu i značajno uticati na poboljšanje vašeg zdravlja kroz godine, saznajemo od Woman's Day.

Istraživači na Univerzitetu Nortvestern otkrili su kako neke starije osobe svoje zdravlje zahvaljuju bogatim društvenim životima.
Ispitivalo se 50 starijih učesnika od kojih su 31 bili "SuperAges", ljudi preko 80 godina života s epizodnim pamćenjem i impresivnom kognitivnom svjesnosti.

Učesnike su zatražili da ispune upitnik od 42 stavke o njihovoj psihološkoj dobrobiti. Najveća razlika između "SuperAges" i drugih ispitanika bila je u tome koliko su u životu imali zadovoljavajućih, toplih i vjernih veza.
Svi drugi upiti bili su slično odgovoreni.

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja koja su ispitivala dobrobiti značajnih prijateljstva. Jedno takvo koje je vodio Vilijamom J. Čopikom, otkrilo da prijateljske veze, više nego porodične - imaju strašan uticaj na dugoročno zdravlje.

"Postoji veliki broj istraživanja koja podstiču ideju da bliska prijateljstva osnažuju zdravlje i život", napisao je u studiji.

Vrlo je jednostavno. Mi smo ti koji odabiremo prijatelje, što znači da odobravamo njihov uticaj na naš život na pozitivan način, kaže Čopik.

Razmislite - koliko vam je topao prijateljski savjet ili razgovor promijenio perspektivu o nekom problemu koji ste imali. Oni utiču na vaše raspoloženje.

Istraživanja kažu da bi bez prijatelja, imali više šanse za bolesti srca, demencije, dijabetesa tipa 2, artritisa i slično.

Zato više nego ikada dajte prioritet druženja s prijateljima, to će vam, ne samo produžiti život, nego ga i obogatiti sjajnim sjećanjima.

(24sata.hr)

Primjedbe