Cijelo vrijeme griješite u pripremi povrća...Evo zašto !


Većina ljudi povrće kuha u proključaloj vodi ili na pari, bez obzira o kojem se povrću radi. No to je najčešće i najbljutaviji način termičke obrade, koji nije najsretnije rješenje za svu vrstu povrća. Ponekad je bolje povrće jesti sirovo, a u nekim slučajevima povrće zahtjeva dužu termičku obradu i drugačiji način pripreme. Zato smo izdvojili nekoliko iznimaka i najbolje načine njihove pripreme.

Brokula
Cvjetaču i brokulu najbolje je peći u pećnici, posebno ako ih pustite da se malo jače zapeču i dobiju zlatno-smeđu koricu. Tako će vaše povrće biti sočno iznutra, a hrskavo izvana. Dovoljno ih je usitniti, preliti s malo ulja i posoliti. Možete ih posuti i s krušnim mrvicama i vrhnjem - vrlo ukusno i zasitno rješenje koje jednako može funkcionirati kao glavno jelo ili prilog.


Raštika
Ako ste ljubitelj raštike, dobro je znati kako je ona najukusnija ukoliko se kuha sve dok ne omekša i postane glatka, a trik kojim se možete poslužiti kako bi umanjili njezinu gorčinu je da u lonac dolijete prstohvat šećera ili nekoliko kapi octa.

Mrkva
Mrkva je namirnica koja termičkom obradom poprima slatkasti okus. Pečena mrkva uvijek je odlično rješenje uz krumpire i meso, no uistinu čaroban okus postići ćete ako mrkvu prvo kuhate, a potom doradite na rastopljenom maslacu u tavi. Rezultat je nevjerojatan!

Kelj
Svo povrće, a posebice zeleno lisnato povrće, najzdavije je ako ga jedemo sirovog, no kelj može imati neugodan i gorak okus ako ga se prethodno termički ne obradi. Srećom, postoji jednostavan način kako umanjiti tu gorčinu. Prije nego što ubacite kelj u svoju salatu ili tortillu, umasirajte u njega malo maslinovog ulja i limunovog soka, koji će ublažiti gorki okus i učiniti kelj ukusnijim. Zvuči čudno, ali pomaže.

Kupus
Ako nikad niste jeli pirjani kupus, ne znate što ste propustili. Kupus ima prirodno visok sadržaj vode, zbog čega ga nije potrebno podlijevati s puno tekućine. Pred kraj pirjanja obavezno dodajte začine, a možete ga kombinirati i s drugim povrćem te, primjerice, slaninom, i voila! - imate glavno jelo.

 Luk
Najbolji način pripreme luka ovisi o kojoj se vrsti luka radi. Ljubičasti i bijeli luk najukusniji su kada ih se priprema na roštilju, dok je žuti (crveni) luk najukusniji ukoliko se karamelizira.


Prokulice
Najukusniji način pripreme kelja pupčara, odnosno prokulica, definitivno je karamelizacija. U tavi istopite maslac i popržite prokulice dok ne poprime tamnozlatnu boju te u tavi kratko popržite na sitno nasjeckanu slaninu. Ako do sada niste bili ljubitelj ovog povrća, nakon ovog recepta brzo ćete promijeniti mišljenje. Prokulice su jednako ukusne i sirove u salati. Narežite ih na šnite i pomiješajte sa sezonskim povrćem, feta sirom i maslinama, a možete dodati i bademe ili lješnjake. Osim što je ovo jelo gotovo u trenu, poznato je kako je sirovo povrće nutritivno bogatije od termički obrađenog povrća.


Izvor:profimedia

Primjedbe