Znate li što je cupping terapija koja je trebutno hit u svijetu?



Mnogi od vas su pratili i prisustvovali pisanju povijesti: američki plivač Michael Phelps osvojio je svoje 19. olimpijsko zlato u Riju u kategoriji štafeta 4 x 100 slobodno. Ali i u ovako značajnom trenutku mnogi su se pitali i nagađali o tajanstvenim modrim krugovima na tijelima poznatih olimpijaca.

Ti modri krugovi rezultat su drevne kineske tehnike poznate kao cupping, stare 2.000 godina, koja je prisutna u mnogim kulturama svijeta, a izvodi se uz pomoć staklenih čaša posebnog oblika, koje se zagrijavaju i stavljaju na kožu. Zbog zagrijavanja čaše stvara se vakuum, koji djeluje na kožu i tkivo. Čaša se ostavlja na par minuta, tijekom kojih pruža zagrijavajući, opuštajući i detoksikacijski učinak. Kao posljedica takve prakse, na tijelu ostaju crveni krugovi koji se mogu zadržati i po nekoliko dana.


"Terapija vakuumom je umjetnost", rekao je londonski terapeut Samuel Bayfield 1823. god.

Cupping povijest započinje u Tradicionalnoj Kineskoj Medicini, a kasnije se saznaje da je terapija efetkna i kod drugih bolesti, te se razvija u specijalan oblik terapije. Kineska medicina cupping koristi za stimulaciju i otvaranje meridijana tijela, te se tako liječe stanja poput astme, bronhitisa, vrtoglavice, mijalgija, probavnih smetnji itd.

Zapadna medicina cupping koristi po trigger miofascijalnim točkama i tako značajno utječe na asimetriju lokomotornog sustava, liječenje povreda i sindroma prenaprezanja lokomotornog sustava,te poremećaje ravnoteže i koordinacije. Posljedica primjene vakuum terapije po određenim točkama, jest evidentno smanjenje boli, povećanje opsega, brži oporavak mišića, tetive, ligamenta.
Zagovornici cuppinga tvrde kako takva praksa uklanja toksine iz organizma, aktivira limfne čvorove, uklanja celulit i strije, dok kod sportaša povećava protok krvi u mišićima kako bi smanjili njihovo oticanje ili ubrzali oporavak.

Osim sportaša, ovu tehniku isprobale su i holivudske zvijezde Gwyneth Paltrow i Jennifer Aniston.

Izvor: moja-masaza.com

Primjedbe