Ukusna pasta od sezama - TAHINI !


Tahini namaz sve je traženiji u prodavaonicama zdrave hrane zbog svog fenomenalnog okusa koji paše idealno sa skoro svom hranom s vašeg jelovnika. Ova fina pasta od sezama pravi se od oljuštenih sjemenki koje se melju, dok se u Aziji koristi neoljušteno sjeme i jedu ga kao humus ili alvu.
Odlično se kombinira sa svim jelima, možete ga koristiti za pripremu humusa, juha, jela s piletinom ili kao dresing za salate. Također paše sa slatkim jelima, voćem i raznim desertima koje oplemenjuje svojim osebujnim okusom. Možete napraviti najzdraviji domaći tahini namaz za doručak, ručak i večeru, vrlo lako!

Sastav tahini namaza

Dvije žlice namaza sadrži čak 178 kalorija, 16 grama masti, 6 grama ugljikohidrata te 5 grama proteina. Ista količina sezamove paste nadomjestiti će 30 posto vaših dnevnih potreba za tiaminom, 24 posto za magnezijem, 22 posto za fosforom, 14 posto željezom te 12 posto za kalcijem. Nemojte se brinuti zbog koncentracije masti koje sadrži tahini namaz. Samo 2 od 16 grama su zasićene, dok su ostale nezasićene masnoće koje su vrlo povoljne i neophodne za zdravlje srca i organizma općenito.

Jedan gram sezamovog sjemena sadrži 3 puta više željeza od grama goveđe jetre koja je poznata po svom bogatom sadržaju željeza. Također, sezam sadrži više fitosterola nego sve druge sjemenke i orasi. On je važan jer smanjuje nepoželjni kolesterol te djeluje protiv karcinoma. Sezam je vrlo bogat vitaminima E i kompleksom vitamina B (B1, B2, B3, B5 i B15) neophodnim za optimalno funkcioniranje organizma i zdravlje kože.
Sjemenke sezama su bogate brojnim nutrijentima, no tijelo ih vrlo teško apsorbira zbog tvrdog vanjskog omotača sjemenke. Ali konzumiranje prerađenog sezama u bogat tahini namaz, omogućava tijelu bolju apsorpciju te se zadržavaju sve njegove extra zdrave komponente!

Brojne prednosti za zdravlje

Smanjuje rizike od srčanih oboljenja - Sjeme sezama sadrži jedinstvene lignane sesamin i sesamol koji potrvrđeno snižavaju kolesterol. Tahini namaz u sebi ima mnogo polinezasićenih masnih kiselina. Istraživanja su pokazala da konzumacija ovakve hrane smanjuje štetni LDL, a time umanjuje i rizik od nastanka srčanih oboljenja i srčanog udara. Kalcij i magnezij u sezamu prirodno snižavaju krvni tlak. Kako bi se prevenirala hipertenzija preporučuje se umjerena konzumacija paste od sezama napravljene s maslinovim uljem i redovna fizička aktivnost.

Preventivno djeluje kod karcinoma - Lignani, kemijski sastojci koji se nalaze u pojedinim biljkama imaju sličnu strukturu kao estrogen. Lignani - sesamin i sesamol u tahini namazu se vezuju za receptore estrogena koji štiti od nastanka oblika raka koji je povezan s poremećajem hormona. Pasta od sezama je stoga odlična preventiva!

Ublažava artritis - Prema nekim istraživanjima, osobe s osteoartritisom koljena, koje su pored redovne medicinske terapije za ovakvo oboljenje, konzumirale i po 2 žlice tahini paste, značajno su smanjile tegobe. Zabilježen je smanjen intenzitet bolova u zglobovima i nisu imali kontraindikacije očekivane za redovnu terapiju lijekovima.

Odličan za zdravlje kostiju - Ako želite zdrave i jake kosti u prehranu uvrstite sjemenke sezama. One sadrže veliku koncentraciju magnezija koji je bitan za zdravlje koštanog skeleta, gustoću kostiju i smanjenje opasnosti nastanka opake osteoporoze. Ova neprijatna bolest se često javlja u menopauzi kod žena.

Jača krv i sprečava nastanak anemije - Nedostatak željeza u krvi je vrlo često oboljenje. Više se pojavljuje kod žena i mladih djevojaka koje imaju obilne menstruacije. Dovoljna je jedna žlica dnevno tahini namaza za prevenciju anemije jer je sezam bogat žejezom i sadrži njegovu veću koncentraciju nego namirnice životinjskog porijekla.

Obnavlja kožu bolje od skupocjenih krema - Tahini namaz je koristan za njegu tijela u cjelosti. Brojni vitamini ulaze u sastav paste od sezama, a u velikoj mjeri doprinosi i maslinovo ulje. Zahvaljujući njima (vitamin E i kompleks B vitamina) pomoći ćete prirodnoj regeneraciji i elestičnosti te mladolikom izgledu vaše kože.



Kako napraviti tahini namaz kod kuće

Sezamova pasta može biti skupa u dućanima, stoga ovu ukusnu pastu najbolje napravite kod kuće. Potrošiti ćete manje novaca, a domaći tahini namaz je svakako mnogo ukusniji nego kupovni jer ćete namirnice kombinirati prema vlastitom ukusu. Za pripremu domaćeg tahinija potrebne su samo tri namirnice: sjemenke sezama, ulje i sol.
Najbolji izbor je svakako maslinovo hladno prešano ulje, mada možete koristiti i obično suncokretovo. Ukoliko ste u mogućnosti ipak birajte ulje maslina, jer će vaš tahini namaz dobiti poseban ukus i mediteranski šmek. U obzir dolazi i čisto kokosovo ulje koje je također jako zdravo! Možete koristiti običnu ili morsku sol. Ukoliko koristite morsku pazite s količinom koju stavljate jer je mnogo jača nego obična sol.

Način pripreme: prvo smeljite 1 čašu sjemenki sezama u blenderu. Miksajte ih par minuta sve dok se skroz ne usitne, a potom dodajte 2-3 žlice maslinovog ulja i sol po ukusu. Ukoliko preferirate kombinirati vaš tahini sa slatkim jelima, stavite vrlo malo soli samo da podigne okus! Mnogi odmah miješaju oba sastojka, no preporučujemo vam prvo samljeti samo sjemenke pa tek onda ulje jer ćete tako dobiti gladak i maziv tahini namaz za jednostavno premazivanje.

Izvor:alternativa.hr

Primjedbe