Ove su namirnice uzrok neugodnog zadaha!


Halitoza ili neugodan zadah problem je s kojim smo se svi, posredno ili neposredno, susreli barem jednom u životu.
Gotovo 50 posto populacije ima problem sa zadahom, a halitoza podjednako zahvaća sve dobne skupine.
Istraživanja su već dokazala da određene namirnice, poput ribe i češnjaka mogu samo povećati problem.

Koje namirnice uzrokuju loš zadah?

Namirnice koje sadrže sumpor sigurno će utjecati na loš zadah, a to su češnjak i luk. Mliječni proizvodi, meso i riba sadrže proteine koji su izvor hrane za bakterije, a tu ulogu imaju i šećer te procesuirana hrana.
Kava i sokovi također doprinose problemu zbog kiselina pa stvaraju savršeno okruženje za razvoj bakterija.
Sušeno voće je prepuno šećera koji su pogodni za razvoj bakterija te obiluju netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer.

Koje će vam namirnice pomoći?
Voće i povrće jesu zdrave namirnice ali da bi se ono probavilo, u ustima se poveća proizvodnja sline koja se prirodno rješava bakterija u ustima. Također, sadrže velike količine vitamina C koji umanjuje natanka plaka i rizik od gingivitisa.
Kako ove namirnice sadrže puno vode potiču stvaranje sline koja sprečava sušenje usne šupljine i ispiru bakterije.
Jabuke, celer i mrkva će očistiti zube pomoću velike količine vlakana od naslaga.
Zeleni čaj je prirodan, dostupan pripravak za "uništavanje" lošeg daha. Prepun je antioksidanata te tako može uništiti bakterije koje su se nastanile u usnoj šupljini. Na ovaj način ćete pobijediti zadah iz usta te zaštititi zdravlje svoje usne šupljine, s obzirom na to da možete smanjiti rizik od razvijanja karijesa i raka usne šupljine. Napitak nemojte šećeriti.

Izvor:  vecernji.hr

Primjedbe