Bolest novog doba: Djeca su manje vremena vani nego zatvorenici !


Jedna studija je pokazala: mnoga današnja djeca iz urbanog okruženja toliko malo vremena provode izvan svojih domova i drugih zatvorenih prostora, da skoro i ne znaju šta je to priroda uživo.
Digitalizacija i roditeljski strah su glavni krivci da djeca u većim urbanim sredinama vode skoro izolovan način života. Najgora posljedica toga jeste da im je zdravlje prilično oslabljeno i da gube osjećaj za okolinu.

Samo jedno britansko istraživanja pokazalo je da tri četvrtine djece provodi manje vremena napolju nego zatvorenici, što je posljedica digitalnog doba.
Ispitujući 2000 roditelja djece uzrasta od 5 do 12 godina, došli su do podatka da 74 procenata mališana napolju provede manje od jednog sata dnevno. Ako spomenemo da se, prema rezoluciji Ujedinjenih naroda, zatvorenicima mora osigurati minimalno sat vremena dnevno za aktivnosti izvan zatvorenog prostora, onda ispada da se većina roditelja prema svojoj djeci ponaša gore od države prema kažnjenicima.

Neki stručnjaci kažu da digitalitazija (internet, društvene mreže, online igre) pospješuju socijalizaciju, drugi tvrde da ona sve više postaje virtualna (pa je kao vrijednost upitna), ali svi se slažu da je aktivno ‘igranje djece u dvorištu’ veoma važno za njihovo zdravlje i razvoj.
Osim tehnologije, krivac za tu poražavajuću pošast modernog doba jeste i strah kojeg imaju roditelji prema otvorenom prostoru za djecu, kao što su parkovi, šume i slično.

Treći element u ovoj priči (a zapravo sastavni dio roditeljskog straha) zove se – vršnjačko nasilje. Ova pojava u našim krajevima sve više uzima maha, postaje alarmantna, pa uz fizički razvoj djece možemo istovremeno govoriti i o sve većim izazovima za njihovo psihičko zdravlje. No, koliko je sve to isprepleteno kazuje i ovo: nasilje među mladima nije više samo fizičko, nego se, čak intenzivnije, transformiralo u cyberbullying, nasilje preko interneta i putem pametnih telefona.
Budući da se iz godine u godinu povećava broj sati koja djeca provedu koristeći modernu komunikacijsku tehnologiju i da je sada već višestruko veći od broja sati provedenih napolju, pitanje ‘izolacije najmlađih’ postaje pitanje budućnosti cijele zajednice.

Izvor: glas.ba

Primjedbe