Spriječite oticanje nogu redovnim vježbanjem


Promjene vremena, nagli porast spoljne temperature i pretjerano slana hrana glavni su krivci oticanja nogu. Da biste ublažili tegobe, budite fizički aktivniji, savjetuju stručnjaci. Bavljenje sportom ima višestruko pozitivno dejstvo jer stimuliše naizmjenično zatezanje i istezanje mišića i istovremeno podstiče cirkulaciju. Ali, prije nego što počnete da se bavite sportom, obavezno se kunsultujte s ljekarom ako imate ozbiljne zdravstvene tegobe.

Hodanje, pilates i plivanje su pobjednički trio. Najbolje je da hodate po ravnom, travnatom ili pjeskovitom terenu ili terenu s blagim usponom kako biste se što više oslanjali na petu i ojačali mišiće na listovima. S druge strane, pilates vježbe jačaju mišiće nogu, a pravilnim disanjem dok izvodite te vježbe podstičete kretanje krvi ka srcu. I plivanje, takođe, može da bude veoma korisno. Naime, otpor vode djeluje kao hidromasaža i podstiče dreniranje limfnih žljezda.

Vožnja bicikla i vježbe na “steperu” podjednako su djelotvorni. Dok vozite bicikl stimulišete protok krvi kroz vene, ali potrudite se da podesite sjedište tako da vam peta bude što više istegnuta ka tlu kada okrećete pedalu. I “steper” je veoma koristan za osobe koje imaju problema s cirkulacijom jer dok na njemu vježbate izvodite pokrete nogama velike amplitude koji sprečavaju zadržavanje krvi u nivou zglobova.


Izvor: novosti.rs

Primjedbe