Lijeska-lijek za vene i stomak !


Lijeska raste svuda, a naročito po obodima šuma, livada i pašnjaka, kao i po živicama. Osim po lješnjaku, koji je zapravo sjemenka ove biljke, lijeska je prepoznatljiva i po glatkoj kori na savitljivim granama. Listovi su ovalni, krupni, u osnovi srcasto usječeni a na vrhu šiljasti.

Stručnjaci kažu da u kori lijeske ima katehinskog tanina, malo smole, etarskog ulja i flavonskih heterozida (derivati miricetola) od kojih potiče žućkasta boja kore. List je sličnog hemijskog sastava, ali sadrži i vitamin C, oko 120 miligrama u 100 grama svježeg lista.

I kora i list lijeske upotrebljavaju se kao zamjena za američki hamamelis jer katehinski tanin koji lijeska sadrži steže krvne sudove, to jest djeluje kao vazokonstriktor.
Ljekoviti preparati pripremljeni od lista i(li) kore lijeske spolja se, kao obloge koriste za liječenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ove obloge se pripremaju kuhanjem usitnjenih listova i kore lijeske na tihoj vatri, a u apotekama se priprema ekstrakt, takođe za liječenje ulkusa vena. Preparati od lijeske se, takođe, koriste za čišćenje kože.

Osim toga, mast-melem od listova i kore lijeske koristi se za liječenje spoljašnjih šuljeva (hemoroida). U narodnoj medicini, jak, koncentrovan čaj od lijeske, vijekovima se koristi kao efikasan lijek za liječenje proliva kao i za zaustavljanje velikih odliva tokom menstruacije.
Kada s jeseni sazri, lješnjak obiluje bjelančevinama a sadrži i mnogo masnog ulja koje se uglavnom sastoji od glicerida nezasićenih masnih kiselina, najviše oleinske i linolne. Poznato je da je hranljiva vrijednost lješnjaka velika, jer je na našem području, lješnjak najmasnije sjeme. Cijeđenjem lješnjaka dobija se lješnjikovo ulje koje je veoma cijenjeno i prepoznatljivog prijatnog ukusa.

Dobri poznavaoci bilja znaju da kod nas kao drvo raste i bijela lijeska (Corylus colurna) čiji su list i kora vrlo sličnog hemijskog sastava kao i lijeskini, ali se ne upotrebljavaju često, a njihovo dejstvo nije dovoljno ispitano.

RECEPTI
Da noge ne bole
  • šaka svježih listova lijeske
  • litar vode
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Poslije pola sata procijedite i popijte u četiri doze tokom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblogu na bolnu venu i mijenjajte svaki drugi sat.

Izliječite šuljeve

  • 10 ml tečnog ekstrakta lista i kore lijeske
  • 25 g masti od pupoljaka topole
  • 10 g lanolina

Ekstrakt, mast i lanolin dobro promiješajte i ovim melemom mažite hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Protiv proliva
  • šaka svježih listova lijeske
  • litar vode
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom, poklopite, sačekajte 20 minuta i procijedite. Pijte pet puta po dva decilitra čaja dnevno.

Očistite kožu
  • šaka svježe ubranih listova lijeske
  • litar vode
Sitno isjeckane listove prelijte proključalom vodom, poklopite i sačekajte pola sata. Procijeđen čaj, potom, pijte četiri puta dnevno po dva i po decilitra.

Izvor: novosti.rs

Primjedbe