Osim što jelima daje poseban ukus, ova biljka pomaže i zdravlju !!!Tradicionalna medicina nudi niz recepata za spravljanje ljekovitih preparata u kućnim uslovima. Osim što jelima daje poseban ukus, hren ima iscjeliteljsku moć kod mnogih oboljenja.

Čaj za plućne bolesti:
Sa 2 dl ključale vode prelijte 10 g narendanog korijena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ovako dobijeni čaj pijte od 2 do 3 puta dnevno, u malim šoljama.

Upala sinusa: 
Na zagrijanu ringlu šporeta stavite narendan hren, a zatim peškirom pokrivenu glavu nadnesite iznad i udišite isparenja od 5 do 10 minuta. Najbolje je da to uradite pred spavanje i legnete takođe pokrivene glave. Poslije nekoliko dana sinusi će početi da se čiste, a bolovi će proći.

Protiv astme u šolji jabukovog sirćeta lagano kuhajte četiri supene kašike narendanog hrena. Kada se hren razmekša procijedite ga, pa dobijenoj količini dodajte istu količinu meda. Smjesu lagano kuhajte da se zgusne, a onda u to dodajte ranije iscijeđeni sok i ostavite da se ohladi. Ovako dobijeni lijek pijte ujutru i naveče.

IZVOR: NOVOSTI.RS

Primjedbe