Akne na bradi-riješite ih se brzo i jednostavno !

Akne znaju biti velika gnjavaža ako su stvarno uporne i ne žele otići s našeg lica.
Akne u tridesetima nisu nikakva novost premda ste se nadali da će ostati stvar prošlosti. Akne su definitivno jedan od najvećih dermatoloških problema današnjice. Akne kako ih se riješiti? Mnogi se još uvijek (muku mučeći) pitaju kako se riješiti prištića i ožiljaka od akni.
Akne nažalost nisu rijedak kožni poremećaj. Prema statističkim podacima, najmanje 80% osoba u dobi između 11 i 30 godina iskusi neki oblik akni na licu.
Akne se većinom povezuju s odrastanjem kada se tijekom puberteta luče velike količine androgenih hormona koji utječu na prekomjerno lučenje sebuma, a samim time i stvaranja akni.

Akne na bradi uzroci

Akne na čeljusti se većinom javljaju u odraslih osoba. Akne na bradi i vratu većinom se pojavljuju kod odraslih osoba kao znak hormonalne neravnoteže i probavnih problema. Akne na obrazima i čelu učestalija su pojava kod mlađih osoba u pubertetu. Akne se manifestiraju na raznim mjestima, te ovisno o tome gdje se nalaze predstavljaju određenu vrstu poremećaja.
Međutim, većina tih poremećaja posljedica je trenutnih vanjskih uzročnika koji se mogu uspješno kontrolirati:
Čelo – prištići na čelu većinom su rezultat loše prehrane i dehidriranosti. Konzumirajte više vode ili tekućina na bazi vode, izbjegavajte masnu hranu i rafinirane šećere.
Uši – prištići koji ne prolaze mogu biti posljedica nedovoljne konzumacije vode, unošenja prevelikih količina natrija, alkohola, kave životinjskih bjelančevina te velikih količina rafiniranog šećera.
Između obrva – mogući znak abnormalne funkcije jetre odnosno njezinog pojačanog rada.
Gornji dio obraza – mogućnost respiratornih problema te bolesti pluća i dišnog sustava.
Donji dio obraza – prištići mogu upućivati na probleme s desnima.
Brada – hormonalna neravnoteža, ciste na jajnicima te dolazak menstrualnog dijela ciklusa.
Sredina brade – dehidracija, nedostatak sna i pretjerana izloženost stresu.

Izbijanje akni može biti pokazatelj hormonalne neuravnoteženosti, stoga se akne često pojavljuju prije menstruacije, tijekom puberteta, trudnoće ili menopauze. Akne na licu u tridesetima mogu se pojaviti kao posljedica sindroma policističnih jajnika.
Kako biste smanjili izbijanje akni svakako se nastojte dovoljno odmoriti. Dovoljno sna i kvalitetnog odmora trebalo bi pomoći i u najtežim situacijama. Odmor je temeljni lijek za održavanje pravilne funkcije organizma.

Akne na bradi prevencija
 
Akne su djelomično genetski uvjetovane, međutim, pravilnim preventivnim navikama moguće ih je smanjiti ili u potpunosti ukloniti. Lice uvijek perite nemasnim sapunom koji ne isušuje kožu. Nabavite si ovlaživač kože, po mogućnosti onaj koji je lagan i bez masnoće.
Ultraljubičaste zrake pomažu pri ublažavanju akni. Ako imate priliku budite barem pola sata dnevno izloženi sunčevim zrakama. (izbjegavajte vrijeme kada je sunce najjače),
Kupujte proizvode u kojima nema para-amini-benzoične kiseline te koji ne sadrže sastojke koji će vam začepiti pore.
Izbjegavajte pretjerano znojenje i dugotrajne boravke u vlažnom okolišu.
Izbjegavajte dodatke prehrani koji sadrže jodiranu sol.
Na prištiće barem jednom dnevno nanesite ulje čajevca, prilikom kupnje se raspitajte može li se nanositi na lice.
nastojte redovito održavati higijenu kose te pripazite da vam ne pada na lice.
Na ugroženim područjima kože primjenjujte limunov sok i srebrnu koloidnu vodu.
Svakodnevno unosite što veće količine vitamina E, cinka i niacina.
Prije spavanja na područje akni nanesite pastu od listića piskavice i ostavite da odstoji preko noći. Na lice možete staviti i izrezane komade krastavaca.

Akne kako ih se riješiti?

Eterična ulja većinom pomažu u suzbijanju akni, ali ih je potrebno oprezno koristiti. Također, potrebno je koristiti eterična ulja provjerene kvalitete koja su namijenjena za primjenu na licu.
Žlici jojobina ili bademova ulja dodajte dvije kapi borovičina ulja, dobro izmiješajte a zatim nanesite na aknama zahvaćeno područje služeći se vatom.
Koristite ulje ili prah nima. Prah izmiješajte s vodom tako da dobijete gustu pastu. Ulje ili pastu potrebno je ostaviti tijekom cijele noći na licu, a ujutro isprati lice toplom vodom.
Prokuhajte dva dl svježe vode, U vodu dodajte pola žličice morske soli. Ovom otopinom lice čistite nekoliko puta dnevno.
Zahvaćena područja kože nekoliko puta dnevno možete mazati propolisom.
Problem akni na licu možete rješavati uz pomoć meda i cimeta. Ovu mješavinu na lice nanesite prije spavanja (ne zaboravite jastuk prekriti ručnikom).
Akne možete tretirati i aloe vera gelom.
Preporučljivo je i umivanje lica nevenovim čajem. Neven je poznat po svojem antiseptičkom djelovanju.
U sredstvo za čišćenje lica možete dodati nekoliko kapi ulja divljeg origana.
Pijte čaj od koprive koji će ubrzati proces izbacivanja toksina iz organizma.

Akne i prehrana

Budući da se na pojavu akni može utjecati prirodnim preparatima, istu stvar moguće je činiti i kvalitetnom prehranom. Osobama koje se žele riješiti akni, savjetuje se izbjegavanje ugljikohidrata, namirnica bogatih rafiniranim šećerima te prerađenih proizvoda.
Konzumacije namirnica bogatih šećerom podiže razinu inzulina i glukoze. Upravo taj proces zaslužan je stvaranje akni na tijelu. Također, preporučuje se izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, budući da oni isto pogoduju rastu i stvaranju akni.

Ovo su namirnice čija se konzumacija preporučuje:
-namirnice bogate vitaminima A,C, i E,
-namirnice koje sadrže vitamin A: mrkva, špinat, breskva, kruška, sir, jaja, govedina, mlijeko.
-namirnice koje sadrže vitamin C: paprika, grejp, mandarine, naranče, limun, kiseli kupus, cvjetača, brokula.
-namirnice koje sadrže vitamin E: špinat, sušeno bilje, kikiriki, bademi, pistacija, čili.

Međutim, kod osoba koje su intolerantne na neke namirnice s popisa, stanje se može samo pogoršati. Najbolje bi bilo kada biste vodili prehrambeni dnevnik i bilježili koje vam namirnice izazivaju pojavu akni. Velik broj žena tvrdi kako je konzumacije čokolade neposredno prije menstruacije jedan od glavnih okidača pojave akni na licu.

Izvor:www.krenizdravo.rtl.hr

Primjedbe