Grčevi u ruci - znak smrtonosne bolesti?


Ako obratite pažnju na sljedeći tekst, potrudite se da prepoznate simptome na vrijeme, u mogućnosti ste da spriječite neke od najsmrtonosnijih bolesti !
Proces formiranja tromba prolazi kroz nekoliko faza, a da bi se tromb u nozi, ruci ili bilo kom delu tela formirao, mora da postoji oštećenje zida krvnog suda ili usporenost u protoku krvi koji daju idealan medijum za razvoj tromboze.
Tromb ili krvni ugrušak može da prouzrokuje probleme koji variraju od osjećanja neprijatnosti do stanja koja mogu da rezultuju smrću. Tromboza je, između ostalog, jedan od glavnih uzroka varikoznih vena.
 
                           

Karcinom, manjak kretanja, višak kilograma, postoperativno stanje i pojedini lijekovi utiču na stvaranje krvnih ugrušaka i trombozu.
Tromb se najčešće stvara u predjelu karlice ili nogu, a može da 'otputuje' sve do srca, pluća ili mozga.
Ugrušak koji dovede do plućne embolije ne mora da bude krvni ugrušak, već i vazdušni mjehurić, masnoća, djelić tumora ili nešto drugo.
Koliko god zgrušavanje krvi bilo od ključne važnosti za zarastanje rana, isto tako može da bude i uzrok nevolja. Upravo zato važno je umjeti prepoznati simptome, i reagovati na vrijeme.

Najčešći simptomi krvnih ugrušaka su:

1. Otečeni ekstremiteti mogu da ukazuju na smanjen protok krvi u ruci ili nozi, koji je prouzrokovala duboka venska tromboza. To je opasno jer je normalno kruženje krvi važno radi snabdjevanja udova kiseonikom.

2. Ako osjećate grčeve u ruci ili nozi, i bolna mesta su vruća na dodir, verovatno je reč o krvnom ugrušku.

3. Obične modrice su takođe vrsta ugruška, ali obične modrice nemaju oko sebe crvene crte na koje morate da pazite. Ako se crvene crte pružaju niz vene i cijeli predeo je topao na dodir, potražite odmah ljekarsku pomoć.

4. Oštar bol u grudima pri dubokom udahu može da vas natjera da prvo pomislite na srčani udar, ali možda je riječ o krvnom ugrušku u plućima, što može da dovede do plućne embolije koja je, ukoliko se ne otkrije u prvih sat vremena, često smrtonosna.

5. Isto važi i ako niste u stanju duboko da udahnete, ili vam se 'muti' u glavi, otkucaji srca su ubrzani i imate osjećaj težine u grudima. To su sve, vrlo često, simptomi krvnih ugrušaka.

6. Ako odjednom počnete da kašljete (a nemate bronhitis, prehladu, ili alergijsku reakciju), i kašljanje prati ubrzan rad srca, plitko disanje, bolovi u grudima ili nek od već navedenih simptoma, vrijeme je za hitan odlazak ljekaru.


Prevencija tromboze
Preporuke za prevenciju tromboze prvenstveno se odnose na redovito normalno kretanje ( ponekad izraziti - ekstreman i nagli napor i sport mogu biti i faktor za izazivanje tromboze), uzimanje dovoljno tekućine, posebice u ljetnim mjesecima, povremene sistematske preglede kojima saznajemo i kontroliramo faktore rizika, liječenje bolesnih stanja, poznatih poremečaja zgrušavanja, tumora, proširenih vena ...

Izvor: prirodnoizdravo.com

Primjedbe