ŽENE OPREZ ! Loše navike koje ugrožavaju vaše zdravlje...

Vjerojatno se zbog svojih loših navika nerijetko sramite, ali malo toga poduzimate da biste nešto promijenili.
Svakodnevne navike o kojima ne razmišljamo mnogo mogu da naštete izgledu i zdravlju naše kože i cjelokupnog našeg organizma. Ipak, greškama možemo da stanemo na put. Slijede najčešći propusti i savjeti kako da ih izbjegnete.

Navodimo neke od najčešćih loših navika koje su zastupljene kod žena :

1. Odlazak na spavanje sa šminkom i premalo sna
Na ovaj način, neskidanjem šminke prije spavanja, pore na vašem licu se brzo začepe , a neke od posljedica su infekcije , iritacije i krvave oči. Sam nedostatak sna utiče na krvni tlak, raspoloženje, kilažu pa čak i na pojavu bulesti srca. Stoga, pripazite malo na svoje navike.

2. Visoke pete
Previsoke pete utiču na držanje , vrše pritisak na pete, mogu dovesti do aritritisa, tzv. čekićastih prsta, bola u leđima i ozljede tetiva, a i previsoke pete su veoma često i nestabilne pa samim time znaju dovesti do nezgoda.
Stoga pripazite na visinu i oblik obuće koju nosite , za vaše vlastito dobro.

3. Prevelike i preteške torbe
Prestanite nositi ogromne i preteške torbe, to ne vodi ničemu dobrom. Štoviše dugoročno gledano vodi ka problemima sa vratom i leđima, držanjem i samim tim ugrožava vaše zdravlje. Izbacite sve nepotrebne stvari iz upotrebe i jednostavno nosite manju torbu :)

4. Same sebi ste na zadnjem mjestu?
Što prije naučite da je reći NE manje važnim stvarima i obavezama veoma važno za važe zdravlje, to ćete biti zadovoljniji svojim životom. Svake sedmice odvojite nešto vremena za sebe, opustite se i napunite baterije u aktivnostima u kojima uživate.

5. Ne pijete dovoljno vode?
Pijenje dovoljne količine vode može biti od velike pomoći, naročito ako pokušavate izgubiti višak kilograma, ali isto tako je poznato i da pijenje dovoljne količine vode hidratizira i čini vašu kožu ljepšom i zdravijom.

6. Emocionalno prejedanje
Tzv. hrana za utjehu nikada nije dobar izbor kada ste tužne. Žene su podložnije ovim navikava nego muškarci. Kada smo tužne vrlo često posežemo za slatkom i visokokaloričnom hranom , osobitno nakon prekida ljubavne veze ili u PMS-u. Pokušajte ovu naviku zamijeniti nekom aktivnošću kao što je trčanje, šetanje i činjenje bilo čega drugog što vas čini sretnom i zadovoljnom.


7. Prebrzo jedete
Zbog ove navike ispašta vaš probavni sistem, a i velike su šanse da ćete se prejesti ako prebrzo jedete. Stručnjaci tvrde da je mozgu potrebno 20-ak minuta kako bi registrovao da je sit. Pokušajte za svoj obrok naći dovoljno vremena da ga pojedete polako i u miru.

8. Pijete previše gaziranih pića
Znamo koliko su gazirana pića nezdrava, ali ponekad su toliko ukusna da im ne možemo odoljeti.Nezdrava gazirana pića, između ostalog, prepuna su šećera pa su velika prijetnja kod pretilosti. Ona uzrokuju i porast loših masnoća,posebno na jetri. Iako ćete unositi manje kalorija ako umjesto klasičnih pređete na dijetalne sokove, oni pak kriju druge zamke.Zapravo ta pića mogu "prevariti" mozak da pojede više nego inače. Dakle radije popijte čašu vode, utažite žeđ i sačuvajte zdravlje.

9. Pretjerivanje s alkoholom
Žene za razliku od muškaraca imaju uglavnom manje kilograma i  manje tjelesne tekućine za razrjeđivanje alkohola , što znači i da će se brže napiti. Dakle ne pokušavajte održati tempo s muškarcima u ispijanju alkohola , radije nastavite s bezalkoholnim pićem :)



10. Opsjednutost izgledom
Opsjednuti ste idejom "savršenog" tijela? Mnogo toga je štetnog u vezi s ovom predodžbom... narušavate svoje mentalno zdravlje, nanosite štetu svom organizmu ekstremnim dijetama, možete se dovesti do poremećaja prehrane i nepotrebnih estetskih zahvata.
Dakle umjerenost i raznolikost u ishrana su kraljica izgleda, držite ih se i nećete požaliti.

11. Pogrešna veličina grudnjaka
Pogrešna veličina grudnjaka je česta pojava, ali pored toga što utiče na izgled odjeće i tijela, nego utiče i na zdravlje. Ponekad se pojave bolovi u leđima, vratu i grudima, otežano disanje, loše držanje , nadraženost itd. Dakle prije kupnje sljedećeg grudnjaka, posavjetujste se sa stručnjakom oko odgovarajuće veličine grudnjaka i vaš život bit će ljepši, a vaš izgled skladniji :)

12. Nošenje uskih farmerica
Iako su popularne , noseći preuske farmerice možemo mnogo sebi naštetiti. Upravo one su čest uzročnik gljivičnih infekcija kod žena, zbog nekvalitetnih materijala, vrućine i vlage... Ponekad je jednostavno potrebno dozvoliti koži da diše.

13. Istiskivanje bubuljica i uraslih dlačica
Ovu naviku ima više od trećinu ženske populacije, i naravno to je još jedna od loših navika kojima smo skloni. Ovom navikom štoviše možete uzrokovati infekcije ili pojavu ožiljaka na koži. Postoji niz boljih rješenja za bubuljice od samog istiskanja... glina da ih isuši, topla obloga da smiri iritaciju i upali te mnoga druga... Izaberite neko manje štetno :)



14. Grickanje noktiju
Veliki broj ljudi grize nokte, a zatim prstima dodiruje lice i usne. Obzirom na to da dnevno u prosjeku dotaknemo hiljadu površina i predmeta, na kojima se nastanjuju bakterije, jasno je koje sve opasnosti nosi diranje lica rukama. Vodite računa o higijeni ruku. Operite ruke toplom vodom i sapunom i pobrinite se da vam je područje ispod nokta čisto. Uposlite ruke na drugi način, nemojte da ih stavljate na lice.

15. Tamponi
Tamponi su dobro rješenje, samo onda kada ih redovno mijenjate. Zvuči bizarno ali mnoge žene tampon zaborave mijenjati na vrijeme. Tamponi moraju da se menjaju svaka četiri sata, a ukoliko je krvarenje obilnije - i ranije, što se može prepoznati po tome je li končić krvav.Ukoliko se ne mijenjaju na vrijeme mogu uzrokovati pojavu različitih bakterijskih infekcija koje nikada nisu dobrodošle . Dakle povedite računa o tome i svome zdravlju.

Izvor: Zena.rs