STIŽE AMBALAŽA KOJA MIJENJA BOJU KAD SE NAMIRNICE POKVARE

Brazilska kompanija Braskem je u saradnji s nekoliko univerziteta u Americi i Brazilu napravila posebnu ambalažu za hranu koja sadrži PH indikatore, a oni će uticati na promjene boje pakovanja ako se dotična namirnica pokvari.

Osim što bi navedeni izum mogao primarno pomoći potrošačima da više uopšte ne kupuju onu hranu kojoj je istekao rok trajanja, ova “pametna” ambalaža bi itekako mogla takođe smanjiti količinu bacanja hrane. Statistike pokazuju da kupci godišnje bacaju hranu u vrijednosti od otprilike milijardu funti i to samo zato što su deklaracije na ambalažama proizvoda nejasne, ili još gore – zato što ih nisu ni pročitali, prenosi Impuls portal.

Kad smo kod toga, ovo nije prvi pokušaj na svijetu da se putem određene ambalaže kupci upozoravaju. Prije tri godine je naučni tim univerziteta Rhode Island napravio ambalažu koja mijenja boju kada nije skladištena na njoj odgovarajućoj temperaturi. Procjenjuje se da bi uštede s ovim današnjim rješenjem bile enormne.

Braskem kompanija iz Brazila je počela razvijati navedenu tehnologiju još u 2013. godini i stvorila je prototip u 2015. godini. Ostaje i dalje na tome da kompanija treba napraviti dodatna ispitivanja kako bi osigurali da njihova tehnologija potpuno tačno otkrije kvarenja i ne daje lažne rezultate.

Primjedbe