Namirnice koje trebate za bolju koncentraciju!


Pravilnim odabirom hrane možete da popravite koncentraciju, pamćenje i raspoloženje !!! Da li ste znali da hranom koja je bogata određenim vitaminima i mineralima, kao i upotrebom prirodnih dodataka možete da podstaknete razvoj i funkcionisanje mozga u bilo kom uzrastu ???

Odavno se zna da neke namirnice pomažu koncentraciju, a neke toj koncentraciji smetaju, što znači da se spretnim korištenjem tih sredstava može okoristiti. U vrijeme stare Grčke i Rima postojalo je uvjerenje da se konzumiranjem mozga životinja može postati ''oštroumniji'', pa je, primjerice, na cijeni bila pečena teleća glava, što se kao običaj zadržalo sve do današnjih dana.

                      

Sva su ta tradicionalna nagađanja, naravno, pogrešna, jer se mozak ne hrani proteinima već – glukozom. Za dobro su funkcioniranje mozga, dakle, potrebni ugljikohidrati koji se brzo pretvaraju u glukozu. Osim hrane, za bolje korištenje moždanih kapaciteta koriste se i razni energetski napici koji mogu, ali ne moraju, sadržavati i stimulativna sredstva, kao što je, primjerice, kofein. Naime, kofein, teofilin, teobromin i neki drugi alkaloidi iz kave, čaja, kakaa i čokolade djeluju blago stimulativno.

U nastavku navodimo 7 namirnica koje će vam pomoći i omogućiti vam bolju koncentraciju i pamćenje :

1. Borovnica
Ovo ljubičasto voće je superhrana za mozak. Provoditelji studije s fakulteta Tufts otkrili su da redovito konzumiranje borovnica ne samo da potiče pamćenje, već može i obnoviti sjećanja. S druge strane, studija objavljena u magazinu Neuroscience, a testirana na štakorima, dokazala je da svakodnevno uzimanje ovih bobica potiče koncentraciju. Glodavci su, naime, brže učili i savladali dane zadatke nakon obroka plavo-ljubičastog zadovoljstva.

2. Riblje ulje
Omega 3 masne kiseline prijeko su potrebne za pravovaljani rad srca i mozga. Ako ne možete 'probaviti' riblje ulje koje njime obiluje u najkoncentriranijem obliku, losos je druga najbolja moguća alternativa. Stavite ga na jelovnik barem dva puta tjedno.

3. Orah
Orah mnogi nazivaju grickalicom za genijalce. Američki znanstvenici su dokazali da šaka oraha svaki dan može popraviti pamćenje. U provedenoj studiji odraslim osobama svaki je dan davano 13 grama tih orašastih plodova, nakon čega su mnogo uspješnije rješavali kognitivne testove od osoba koji nisu jeli orahe.

4. Avokado
Ovo egzotično voće spada u iznimno kaloričnu grupu namirnica, ali istovremeno sadrži zdrave nezasićene masne kiseline koje održavaju moždane stanice fleksibilnim. Također, studije su pokazale da redovito uzimanje ovog slasnog voća ojačava i štiti živčane stanice u mozgu, osigurava bolji protok krvi i tako jamči učinkovitiji rad cijelog organa.
Nadalje, očito je da jedna doza predstavlja granicu nakon koje nastaje slabija mogućnost memoriranja, tj. "premor“, kada mozak više nije u stanju prihvatiti glukozu.

5. Cjelovite žitarice
Da bi mozak mogao obavljati stotine važnih funkcija potrebna mu je energija. Naše vještine koncentracije usko su povezane s moždanom zalihom glukoze. Cjelovite žitarice s niskim glikemijskim indeksom su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije. S druge strane, konzumacija proizvoda od bijelog brašna ima jake uspone i padove u razini glukoze u tijelu, što usporava rad ovog organa te ga preopterećuje.

6. Brokula
Ovo je zeleno povrće iz redova kupusnjača izvor dva važna elementa za mozak. Vitamin K iz brokule pomaže ojačati kognitivne sposobnosti, dok kolin poboljšava pamćenje. Povrh svega, brokula sadrži i značajne količine folne kiseline koja je značajna saveznica u borbi protiv nekih simptoma Alzheimerove bolesti.

7. Tamna čokolada
Tko kaže da zdrava hrana ne može biti ukusna? Kakao može poboljšati govor i kognitivne funkcije kod starijih ljudi, dok svakodnevna konzumacija tamne čokolade s visokim postotkom kakaa dokazano poboljšava cirkulaciju u mozgu.

Čimbenici dobre koncentracije

Za poboljšanje koncentracije važnu ulogu imaju i drugi čimbenici, kao što su stres, umor i količina hrane. Primjerice, pun želudac ne dopušta koncentraciju, već, naprotiv, izaziva pospanost, jer krv "pobjegne“ iz mozga u probavni sustav kako bi se obavila važna funkcija apsorpcije hrane.Prema tome, uoči događaja koji zahtijevaju dobru koncentraciju nikada se ne jede mnogo, već malo, i ne jede se meso i masna hrana, već lagani, kombinirani obrok od žitarica, voća i meda. Preskakanje jutarnjeg obroka slabi pamćenje i sposobnost koncentracije, dok, suprotno tome, dobar doručak od mlijeka i žitnih pahuljica, pa čak i obrok od jaja, poboljšava koncentraciju. Koncentracija se, naravno, može potaknuti fizičkim treningom, jogom i tehnikama relaksacije.

Izvor: www.coolinarika.com