Velika Britanija zabranjuje vlažne maramice...EVO ZAŠTO !


Vlažne maramice, higijenska potrepština za skidanje šminke, brisanje ljepljivih prstiju i drugih dijelova tijela, mogle bi i same u doglednoj budućnosti biti izbrisane.

Britanska vlada, piše BBC, planira u sljedeće dvije decenije iskorijeniti plastični otpad, uključujući i “proizvode za jednokratnu upotrebu, poput vlažnih maramica” jer sadrže nerazgradivu plastiku. Stoga će proizvođači imati dvije opcije: razviti maramice bez plastike ili će se potrošači morati snaći bez njih.
Vlažne maramice zloglasni su krivci za začepljenje odvoda vode. U britanskim kanalizacijama uzrokuju čak 93 posto svih začepljenja, tvrdi državna vodoprivreda. To je podstaknulo britansku vladu da pokrene kampanju čiji je cilj informisati javnost da se vlažne maramice ne bacaju u odvodni sistem, prenosi Index.

“Radimo s proizvođačima i prodavačima kako bi na pakovanjima jasno bilo naznačeno kako ih pravilno odlagati”, saopštilo je ministarstvo zaštite okoliša.
Takođe, podstiču se inovacije koje bi omogućile proizvodnju razgradivih maramica.
Analizom uzoraka začepljenih cijevi širom Britanije ustanovljeno je da vlažne maramice čine 93 posto golemih nakupina koje sprečavaju odvod vode. Razne masnoće pridonose sa svega 0,5 posto, a preostalih 6,5 posto odnosi se na higijenske proizvode poput higijenskih uložaka ili pamučnih vatica te na plastične folije. Toaletni papir, suprotno navedenim primjerima, u začepljenjima sudjeluje u promilima.

Industrija vlažnih maramica procvjetala je zadnje decenije, a proizvođači nude sve više varijanti – maramice za osjetljivu kožu, za bebe, za skidanje šminke, za tjeranje insekata, umjesto dezodoransa, čak i kao zaštitu od Sunca.
Većina ih je, međutim, od poliestera i drugih biološki nerazgradivih materijala, piše Index.

IZVOR:  bummagazin.com

Primjedbe