Pretjeran unos vitamina C - toksičan za organizam!



Gornja granica unosa C vitamina iznosi 2000 mg/dan. Iz nedokazanih korisnih utjecaja na zdravlje, poput sprječavanja ili skraćivanja virusnih infekcija ili usporavanja ili liječenja raka ili ateroskleroze ponekad se uzima i do 10 g vitamina C na dan. Tolike doze mogu zakiseliti mokraću, uzrokovati mučninu i proljev te, u bolesnika s talasemijom ili hemokromatozom, potaknuti pretovarenje željezom. U zdravih odraslih osoba, unos ispod gornje granice nema toksičnih učinaka.

Iako je glavno sredstvo u borbi protiv virusa, može biti jako toksičan i štetan za organizam.
Jak imunitet i život bez prehlada je prva stvar koja svima padne na um kada pomisle na vitamin C, ali oni koji samo jednom u organizam unijeli preveliku dozu ovog vitamina sigurno pamte simptome koji su se javili.
Vitamin C ne služi samo za jačanje imuniteta, on pospješuje apsorpciju željeza i kalcijuma, pa pomaže protiv alergija, olakšava mršavljenje, važan je za dobar vid a ustanovljeno je da su osobe čija ishrana sadrži veću količinu vitamina C tri puta zaštićenije od razvijanja artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina.

Toksičnost vitaminom C je rijetka jer se lako izlučuje iz organizma, posljedice vrlo velikih doza (preko dva grama dnevno) su najčešće gastrointestinalne smetnje. Simptomi koji se javljaju kod hipervitaminoze najčešće su pečenje pri mokrenju, dijareja, intestinalni gasovi, bolovi u abdomenu, osip i mučnina.

Vitamin C u velikim dozama sa većim dozama acetilsalicilne kiseline (aspirin) može u većini slučajeva da izazove erozivni gastritis, a kod nekih ljudi i ventrikularni ulkus. Askorbinska kiselina se gomila u organizmu i taloži kao bubrežni kamenac pa se osobama koje imaju kamen ili su sklone stvaranju kamenca, preporučuje izbjegavanje velikih doza ovog vitamina.
S unosom vitamina i mineralnih materija treba biti oprezan, naročito ako se radi o dodacima ishrani, jer hranom teško da možete pretjerati sa unosom vitamina.

Velike doze vitamina C neće biti korisne, a mogu i da štete zdravlju. Osim toga, veliki unos jednog nutrijenta može da smanji apsorpciju ili da maskira manjak drugog. Zato, budite umjereni! Vitamin C možete pronaći u paprici, narandžama, ananasu, limunu, jagodama, brokoliju, zelju, peršunu, itd. Treba imati na umu da termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pazite na način pripreme hrane.

Izvor: hercegovina.info

Primjedbe