KRVAVI MJESEC: bliži nam se najduža pomrčina mjeseca u ovom stoljeću!


Najduža lunarna pomrčina u posljednjih sto godina je samo tjednima daleko. Osim što će neobično dugo trajati, mjesec će poprimiti predivnu crvenu boju – fenomen kojeg zovemo krvavi mjesec. No najbizarnije je to što će u isto vrijeme Mars izgledati svjetlije nego inače. Ovakav privid rezultat je približavanja tog planeta Zemlji na najmanju udaljenost u posljednjih 15 godina.
Krvavi Mjesec izazvat će najdužu pomrčinu u ovom stoljeću. Istodobno, Mars će biti najbliži Zemlji u posljednjih petnaest godina i zato će izgledati svjetlije no inače.

Pomrčina Mjeseca ili lunarna eklipsa dogodit će se u noći s 27. na 28. srpnja i bit će najduža pomrčina u 21. stoljeću. Trebala bi trajati čak sat i 43 minute, a znanstvenici tvrde da će biti najvidljivija na jugoistoku Europe.

“To je sjajno! Ovo je zaista izuzetna i rijetka prilika da vidimo mjesečevu pomrčinu pored Marsa na noćnom nebu. Imat ćemo dva sjajna objekta i sjajnu priliku za fotografe”, kazao je za The Times Robert Massey iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva.
 Stoga, ako se odlučite na promatranje pomrčine Mjeseca, nema nikakve opasnosti za gledanje golim okom, dalekozorom, teleskopom ili pak za fotografiranje. No, pomrčine Sunca smiju se promatrati samo uz upotrebu zaštitnih filtara zbog opasnosti od trajnog oštećenja vida.

Nagovještaj apokaliptične katastrofe?
Tzv. krvavi Mjesec izazvat će najdužu pomrčinu u ovom stoljeću. Istodobno, Mars će biti najbliži Zemlji u posljednjih petnaest godina i zato će izgledati svjetlije no inače.
Pomrčina će trajati toliko dugo jer je Mjesec na jednoj od najudaljenijih točaka od Zemlje pa će sjena biti veća nego prilikom uobičajenih pomrčina. Stoga će Mjesec, zbog efekta znanog kao Rayleighovo raspršenje (Rayleigh scattering), izgledati izrazito crveno.
Za one praznovjerne, pomrčina Mjeseca nagoviještava neku apokaliptičnu katastrofu, javlja Net.

Izvor:  www.tportal.hr

Primjedbe