Prirodni preparati od kojih tamnite na zdrav način !


Prirodna sredstva za brže tamnjenje kože na suncu i za ljepši ton boje
Oni koji žele pomoći svojoj koži i ubrzati prirodno tamnjenje kože kod sunčanja imaju nekoliko opcija kako to napraviti. Važno je da znate da nabrojena ispod prirodna sredstava koja ubrzavaju tamnjenje ne štiti od sunca ili pružaju vrlo nisku zaštitu, pa bi bilo dobro ispod nanijeti kremu s preporučenim zaštitnim faktorom za vašu kožu, ili sredstva s visokim zaštitnim faktorom koristite do popodneva, a iza 18h prebacite se na prirodna.

Maslinovo ulje za brže tamnjenje kože
Maslinovo ulje intenzivira sunčeve zrake, a istovremeno sadrži supstance koje hrane kožu. Za dobar recept trebat će vam jodna otopina i sok od mrkve. Tinktura joda služi kako bi zaštitila kožu od opeklina, a sok od mrkve kako bi pospješio dodatno tamnjenje. Uzmite oko 1 dl maslinovog ulja, dodajte 5 kapi tinkture joda (može se jeftino kupiti u svakoj ljekarni) i soka od 1 mrkve. Nanesite mješavinu prije izlaganja suncu i najmanje svakih sat vremena za vrijeme sunčanja. Promućkajte prije svake uporabe.

Sredstvo za brže tamnjenje s orasima i mrkvom
Naribati mrkvu, staviti par tučenih oraha s ljuskom (još bolje ako imaju i zelenu ljusku) u teglu i sve zaliti s 2 dl maslinovog ulja. Ostaviti na suncu zatvoreno 2 tjedna. Mazati prije i poslije sunčanja.

Sredstvo za brže tamnjenje s uljem mrkve i maslinovim uljem
Pomiješajte jednaku količinu ulja mrkve i maslinovog ulja. Ovo je odličan akcelator tamnjenja kože na suncu. Ako ne možete nabaviti ulje mrkve, izribajte dvije veće mrkve i stavite u teglu na sunčano mjesto s 4 dl maslinovog ulja. Na suncu držite tjedan dana, a nakon toga možete upotrebljavati na koži.

Nevenova mast za ljepšu boju
Nevenova mast sadrži prirodni faktor 4, i ona neće ubrzati značajno tamnjenje, ali će poboljšati kvalitetu kože, a dobivena boja će biti ljepšeg tona.

Mješavina prirodnih ulja za sunčanje
  • 50 ml avokado ulja
  • 50 ml ulja makadamija
  • 50 ml ulja jojobe
  • 50 kapi ulja ilang-ilanga
  • 30 kapi ulja lavande 
Maslinovo ulje i limun
Iscijedite sok limuna i pomiješajte s 2,5 dl maslinovog ulja. Ova mješavina korisna je kod sunčanja, ali i nakon sunčanja za regeneraciju kože.

Prirodna sredstva za sunčanje i zaštitu od sunca
Postoje neka prirodna sredstva koja štite od sunca jer u sebi sadrže prirodni zaštitni faktor. Ovdje je kvaliteta ulja presudna, jer samo ona najkvalitetnija imaju procijenjenu zaštitu.

Ulje sjemenki maline
Procjenjuje se da ulje sjemenki maline ima zaštitni faktor između 30 i 50. ulje sjemenki maline ima prirodno protuupalno djelovanje, a njegove esencijalne masne kiseline hrane i hidratiziraju kožu.

Ulje sjemenki mrkve
Ulje sjemenki mrkve ima zaštitni faktor 40. Ulje mrkve pomaže u cijeljenju suhe, ispucale kože. Pomaže u hidrataciji kože, a potiče sintezu melanina.

Ulje lješnjaka
Ulje lješnjaka ima jako visok zaštitni faktor. Između 10 i 30 ovisno o kvaliteti ulja. Vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože, pa tako i sunčanja takve kože. Ako se ulju lješnaka doda par kapi ulja čajevca i par kapi ulja lavande, posebno je pogodno za zaštitu osjetljive kože lica na suncu osoba koje imaju masnu kožu i sklone su aknama.

Ulje pšeničnih klica
Ulje pšeničnih klica pruža zaštitu faktorom 20. Ima visok udio E vitamina, stoga ga koristimo u tretmanima protiv bora, strija, u njezi suhe, atrofirane, oštećene i ispucale kože, te za tretiranje ožiljaka. Korisno je i u njezi suncem oštećene kože.

Sojino ulje
Sojino ulje ima faktor zaštite 10 i možda je najjeftinija prirodna zaštita od sunca. Dodatno, koristi se i kao sredstvo za tjeranje komaraca, pa nadnešeno uvečer trebalo bi imati i učinak zaštite od komaraca.

Ulje avokada
Ulje avokada ima faktor zaštite 5 do 15, ovisno o kvaliteti. Ulje avokada djeluje blago okluzivno i iznimno hidratantno, pomažući u obnavljanju i očuvanju hidrolipidne barijere epidermisa, pružajući mu ugodu i mekoću.

Ricinusovo ulje
Ricinusovo ulje ima zaštitni faktor 6, a obično je korisno u zaštiti lica i kože sklone prištićima i aknama od sunca. Ricinusovo ulje uklanja prištiće i mitesere, čisti i hidratizira kožu.

Kod nekih ulja potreban je oprez
Postoje ulja koja u vrlo korisna, ali nisu pogodna za sunčanje jer mogu izazvati pojačanu osjetljivost kože a time i opekline, te nanijeti dugoročnu štetu. Među njima su kantarionovo ulje i laneno ulje (ono se uopće ne bi trebalo upotrebljavati na koži). Zbog toga se prije uporabe bilo kakvih prirodnih sredstava za sunčanje uvijek dobro informirajte na više izvora.

Izvor: prirodnilijek.covermagazin.com

Primjedbe