Evo kako odabrati najbolju kontracepciju !


Odabir kontracepcijske metode nije “jedna za sve” i ne mora nužno svima odgovarati isto. Pokušajte na to gledati kao na odabir grudnjaka, ono što odgovara vašem jedinstvenom tijelu i životnim navikama ne mora nužno odgovarati i drugima. Ne postoji savršen grudnjak, ali postoji grudnjak koji će savršeno odgovarati vama. Također morate uzeti u obzir da ono što vam odgovara sada, možda vam neće odgovarati za desetak godina.

Dakle, kao što nećete uplesati u trgovinu i na slijepo odabrati bilo koji ponuđeni grudnjak, tako ne bi trebali ni pretpostaviti da će vaš liječnik znati odgovarajuću kontracepcijsku metodu bez nekih provjera, testiranja, pitanja i sličnog. Jednako tako, ne bi trebali na slijepo odabrati kontracepcijsku metodu sami bez savjetovanja s liječnikom.
Nećemo vam reći što da koristite jer ipak nismo liječnici, ali ćemo vam predložiti nekoliko pitanja o kojima bi valjalo promisliti i razgovarati s liječnikom pri odabiru kontracepcijske metode.

Jeste li trenutno seksualno aktivni ili planirate postati aktivni uskoro?
Ovo je prva tema o kojoj je dobro razgovarati s vašim ginekologom kako bi mogli raspraviti o tome koju kontracepcijsku metodu želite ili možete koristiti. Ovo je važno jer primjerice osobe koje još nisu seksualno aktivne mogu imati drugačiju vrstu prioriteta kada je kontracepcija u pitanju od osoba koje su često seksualno aktivne.

Koju vrstu kontracepcije ste koristili do sada?
Vaš liječnik će željeti znati koje metode ste koristili do sada te što vam se kod istih sviđalo ili nije sviđalo. Primjerice, moguće nuspojave i hormonske promjene prilikom korištenja tableta. Nuspojave se mogu uvelike razlikovati od osobe do osobe, te je moguće da će vam trebati neko vrijeme dok pronađete savršenu metodu za vas i vaše tijelo.

Koja vrsta kontracepcije bi se najbolje i najlakše uklopila u vaš životni ritam?
Primjerice, ako volite mnogo putovati te ste često u različitim vremenski zonama, uzimanje svakodnevnih pilula može postati problem. Zato u razgovoru s liječnikom pokušajte pronaći nešto što će vam bolje odgovarati i što možete uklopiti u svakodnevicu.

Kakvi su vaši medicinski uvjeti/zdravlje?
Iako ovo nije pretjerano uobičajena tema za razgovor s ginekologom, ovo pitanje bi se moglo pojaviti u razgovoru s njim. Ovo pitanje je važno jer neke od metoda možda nisu sigurne, ili ih treba uzimati na točno određen način, ako imate problema sa zdravljem kao što su primjerice povišen krvni tlak, dijabetes ili lupus.

Jeste li pušač?
Ako ste mlađi od 35 godina, ovo vam neće diktirati koju metodu trebate odabrati, međutim, ako ste stariji od 35 godina i pušač ne bi trebali uzimati kombinirane hormonske kontraceptive (metode koje uključuju estrogen i progestin) zbog rizičnih faktora koji mogu izazvati zdravstvene probleme.

U nastavku donosimo još nekoliko pitanja o kojima bi valjalo promisliti i porazgovarati s liječnikom prilikom odabira kontracepcijske metode:
  • Imate li česte migrene s vizualnim podražajima?
  • Jesu li vam menstrualni ciklusi ujednačeni?
  • Imate li osobno, ili imate li u obitelji, povijest problema s krvnim ugrušcima?
  • Jeste li imali (ili trenutno imate) rak dojke?
  • Imate li obiteljsku povijest raka jajnika?
  • Patite li od teškog oblika PMS-a? (odnosi se na PMDD, simptome tjeskobe i depresije, velike promjene raspoloženja i sl.)
  • Imate li problema s aknama? (neke metode mogu pozitivno utjecati na borbu s aknama zbog hormonalnih promjena)
  • Imate li kakvih mentalnih zdravstvenih stanja ili zabrinutosti?
  • Koje druge lijekove koristite?
  • Želite li potpuno ne-hormonsku metodu?
  • Što ćete koristiti kako biste umanjili rizik od spolno prenosivih bolesti i HIV-a?
  • Planirate li trudnoću sljedeće godine?
Nadamo se kako će vam ova pitanja pomoći pri donošenju odluke i odabira kontracepcijske metode te svakako predlažemo što detaljniji razgovor s osobnim ginekologom.

Izvor: zdravikutak.com


Primjedbe