Zašto je seks dobar za zdravlje? Evo 10 razloga

                        

 1. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti
Razna istraživanja i studije dokazuju da ukoliko imate seks najmanje dva puta nedeljno manje su šanse da doživite infarkt. Prema nedavno objavljenoj studiji, koja se uglavnom odnosila na muškarce, 50 % su manje šanse od srčanog udara, nego kod osoba koje imaju seks manje od jednom mesečno.

2. Liječi glavobolju i migrenu
Nakon seksa smanjuju se napetost i glavobolje
Seks poboljšava cirkulaciju krvi, širi krvne sudove u glavi i mozgu, zbog čega se smanjuju glavobolje i napetost. Takođe, žene koje pate od migrene, posle seksa se osećaju bolje, jer bolovi nestaju.

3. Jača imunitet
Istraživanja pokazuju da seks podstiče proizvodnju imunoglobina A, prve odbrane imunološkog sistema koji čuva od gripe i prehlade. Prema tome, ukoliko imate seksualne odnose barem jednom-dvaput nedeljno, manje su šanse da se razbolite.

4. Oslobađa od stresa
Seks snižava pritisak i oslobađa od stresa i napetosti. Prema nekim istraživanjima dokazano je da su osobe koje su noć pre određene stresne situacije (nekog važnog događaja, poslovnog sastanka...) imale seksualni odnos, bile daleko uspešnije i opuštenije nego osobe koje su apstinirale.
Takođe, ljudi koji su zadovoljni svojim seksualnim životom nisu depresivni, anksiozni, nasilni i neprijateljski raspoloženi.

5. Sagorijeva kalorije
Naučnici tvrde da je seks jedan od najboljih načina vežbanja, jer je koristan kako sa fizičko zdravlje, tako i za psihičko.
Trideset minuta seksa sagoreva od 85 do 150 kalorija, pa su redovni odnosi odličan način da ostanete u dobroj formi.

6. Pozitivno utiče na samopouzdanje
Seks čini da se osećate dobro i pozitivno utiče na samopouzdanje. Takođe, nežan ljubavni odnos, prilikom kojeg žene luče estrogen, rezultira lepšom, nežnijom i sjajnijom kožom, što takođe utiče na samopouzdanje.

7. Jača genitalne organe
Seksualna aktivnost poboljšava prokrvljenost genitalnih organa i muškarca i žene. Takođe, vaginalni mišići kod žene se tokom odnosa rastežu i skupljaju i samim tim jačaju, pa se smanjuje rizik od inkontinencije kasnije u životu.

8. Smanjuje rizik od kancera prostate
Kako su neke studije pokazale, redovni seksualni odnosi mogu da spreče kancer prostate. Muškarci koji u svojim dvadesetim imaju odnose minimum pet uta nedeljno smanjuju rizik od pojava kancera prostate za trećinu. Takođe, ovo važi i za starije muškarce.

9. Reguliše menstrualni ciklus
Redovni seksualni odnosi olakšavaju menstrualne tegobe
Istraživanja su pokazala da žene koje imaju seksualne odnose bar jednom nedeljno imaju redovan menstrualni ciklus. Osim toga, pokazalo se i da redovan seks olakšava menstrualne tegobe, jer stezanje materice tokom orgazma smanjuje napetost mišića.

10. Garantuje dobar san
Naučnici tvrde da dobr seks pre spavanja garantuje dobar san, tačnije za to je zaslužan hormon oksidocin, koji se oslobađa tokom orgazma, pa se odmah posle toga oseća pospanost.

Međutim, loš seks i seks na silu, bez orgazma povećava traume i izaziva nesanicu.

Izvor:  novilist.hr

Primjedbe