Zamrznut limin - kao poslastica i lijek !


Oko ovog agruma, priča kao da nikada ne prestaje. Svi ga koristimo, znamo da je jedna od najzdravijih namirnica pa tako nema kraja u otkrivanju njegove blagodati bilo u zdravstvenoj ili gurmanskoj primjeni.
Limuni imaju puno moćnih svojstava koja se od davnina koriste u liječenju i prevenciji raznih zdravstvenih tegoba. Naravno, najbolji su organski limuni ne tretirani raznim štetnim pesticidima i kemijskim tvarima. Bogati su vitaminima, hranjivim tvarima, odlični za detoksikaciju organizma. Najčešće se konzumira limunov sok jer je bogat vitaminom C.

Limun kao pomoć u liječenju raka

Konzumiranje limuna je korisno za razne zdravstvene probleme npr. poboljšanja imunološkog sustava, prevenciji astme, čišćenju jetre, bubrega, uklanjanju infekcija, liječenju stresa, smanjenju rizika od moždanog udara. Ono što često zanemarujemo jest konzumacija limunove kore koja je super zdrava i korisna. Ona normalizira razinu kolesterola, ima moćna antimikrobna svojstva koja mogu eliminirati gljivične, bakterijske infekcije te ukloniti crijevne parazite. Dokazano je da limunova kora vrlo snažno uklanja toksični otpad iz organizma te se zbog toga može koristiti u liječenju raka.

U zadnjih 40-tak godina više ispitivanja pokazalo je kako su zamrznuti limuni odlični za uništavanje stanica raka dojke, pluća, gušterače, raka prostate i debelog crijeva. Istraživanja također pokazuju da je zamrznuti limun povoljniji od kemoterapije u procesu uklanjanja stanica raka jer je potpuno prirodan i mnogo zdraviji od kemoterapije, a u procesu uklanjanja stanica raka ekstrakt limuna ne utječe na zdrave stanice.

Kemikalije poput lemonoida koje se nalaze u kori citrusa sposobne su usporiti rast stanica raka te inducirati nepovratno uništenje same stanice.
Limuni sadrže oko dvadesetak sastojaka koji su odlični protiv razvoja raka, uključujući limonen, citrus pektin i flavonol-glikozide koji zaustavljaju diobu stanica raka.
Poput flavonoida koji se nalaze u drugom voću i povrću, oni pak u limunovom soku - hesperetin, naringenin i eriodictyol djeluju kao antioksidansi te pomažu u borbi protiv raznih pojačanih upala. Hesperetin je odličan za prevenciju i sprječavanje rasta tumora. Također može pomoći pri liječenju dijabetesa kao i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem visokog krvnog tlaka i razine lipida u krvi.

Naravno, neki znanstveni krugovi negiraju učinak ovog agruma i njegovu mogućnost uništavanja stanica raka. Druga strana se poziva na namjerno zataškavanje moćnog farmaceutskog lobija koji vidi svoje interese u negiranju i zaustavljanju dubljeg istraživanja koja bi eventualno dala neka nova rješenja u borbi sa stanicama raka. Na čitatelju je da procijeni što bi bilo najbliže istini.

Ukusna hrana i lijek

Osim očitih zdravstvenih razloga, konzumiranje cijelog zamrznutog limuna iznenadit će svakoga i samim okusom. Ako se limun zamrzne prije upotrebe, njegova aroma se pojačava te postaje još ukusniji za konzumaciju. Jednostavno - uzmite organski limun, dobro ga operite i stavite u zamrzivač. Možete zamrznuti kriške ili jednostavno cijeli limun.
Jednom odmrznut, vrlo se lako dalje obrađuje. Jedan od najboljih načina za njegovu konzumaciju je kao začin za salatu. Možete ga kušati na sladoledu ili ga pospite po jogurtu. Svaku voćnu salatu možete napraviti još ukusnijom samim posipanjem zamrznutog limuna. Također će poboljšati aromu juhama, kuhanim jelima, raznim umacima i smoothijima.

Postoje raznovrsne mogućnosti za korištenje organskog zamrznutog limuna u svakodnevnoj prehrani, tako da uživajte u svim prednostima ove super namirnice te paralelno s tim prevenirajte i poboljšajte cjelokupno zdravlje vašeg organizma.

Izvor:alternativa.hr 

Primjedbe