Sve probavne tegobe nastaju zbog jedne stvari...Promijenite ovo i bit će vam bolje !

 



Problemi s probavom mogu biti različitog tipa: od osjećaja nadutosti i težine u želucu, preko žgaravice i nepodnošenja određenih namirnica (intolerancija na laktozu, fruktozu ili histamin iz hrane), do zatvora uzrokovanog slabijom pokretljivošću crijeva i neravnotežom crijevne flore.

Kako biste općenito smanjili rizik od probavnih tegoba, svakako je bitno prestati pušiti, konzumirati alkohol i napitke koji sadrže kofein, jesti manje i češće obroke spravljene od namirnica koje vam ne uzrokuju tegobe, ne jesti najmanje tri sata prije spavanja, izbjegavati tjelovježbu nakon obroka i izbjegavati stres.
Ako imate izražene i svakodnevne probavne tegobe, ako naglo i neobjašnjivo mršavite, osjećate žgaravicu i ujutro kada se probudite ili osjećate nelagodu nakon jela, a niste sigurni je li riječ o lošoj probavi, obvezno se javite svom liječniku kako biste napravili sve pretrage da bi se utvrdilo što je uzročnik vaših tegoba.


Što vam može pomoći kod probavnih tegoba? 

  • Vlakna, voda i kretanje: Konzumirajte namirnice bogate vlaknima (mahunarke, povrće, voće, žitarice, rižu) i pijte barem dvije litre tekućine svakodnevno. Kretanje potiče peristaltiku
  • Magnezij: Uz ovaj mineral primijetit ćete mekše i učestalije stolice.
  • Probavni enzimi: Ako vas muči nadutost zbog manje količine probavnih enzima (laktaze, amilaze, lipaze...), posegnite za dodacima prehrani koji ih sadrže.
  • Probiotici: Probiotici pomažu i kod proljeva i kod zatvora. Ove "dobre bakterije" su zadužene za normalnu probavu i uklanjanje štetnih bakterija koje proizvode toksine. Probiotici su mikroorganizmi (iz roda laktobacila i bifidobakterija) koji živi dospijevaju u crijeva i tamo obavljaju funkcije korisne za zdravlje organizma. Može ih se dodavati u razne prehrambene proizvode, poput jogurta, napitaka i drugih proizvoda na bazi fermentiranog mlijeka.
  • Antacidi: Ako vas muči žgaravica, posegnite za antacidima koji neutraliziraju želučanu kiselinu
  • Laksativi: Samo ako je doista nužno, možete posegnuti za laksativima, no bez pretjerivanja i uvijek u dogovoru s liječnikom. Dugotrajno, prečesto ili nepravilno korištenje ovih lijekova može izazvati nadraženost crijeva te neku vrstu ovisnosti.

Ako često patite od grčeva i loše probave odmah nakon obroka, možda možete riješiti taj problem tako da temeljitije i pažljivije žvačete hranu, kažu stručnjaci
Dobro sažvakati hranu prvi je korak prema dobroj probavi, kaže njemački gastroenterolog Martin Storr. Dok crijeva uspješno rastvore većinu namirnica, hranu poput orašastih plodova i slične hrane treba prvo dobro sažvakati kako se ne bi ‘zaglavila’ u crijevnim naborima, kaže on.
Temeljito žvakanje hrane uz to stvara i osjećaj sitosti te može spriječiti bolove u trbuhu i vjetrove. Pomaže i u ublažavanju žgaravice.

Izvor: net.hr

Primjedbe