Uz banane, kivi, jogurt, mlijeko, ribu, špinat,... spavajte kao beba !!

Banana je prvo voće na listi koje je idealan izbor za jelo prije spavanja. Banana sadrži triptofan i kalij koji su odlični za dobar san. S druge strane, ove voćka je slatka, što je u svakom slučaju bolji izbor od čokolade.

Drugo voće koje će vam pomoći da se naspavate je kivi čiji utjecaj na san leži u visokom nivou antioksidansa i serotonina u njegovom sastavu.

Među namirnicama koje mogu potaknuti bolji san je sok od višnje koji pomaže u povećanju nivoa hormona melatonina od kojeg se osjećamo pospano. Zdrave ribe poput lososa ili tune također proizvode melatonin jer su bogate vitaminom B6. Stoga, konzerva tune može dovesti do boljeg sna.

Ukoliko vam je poslije večere ili ručka ostalo nekoliko slatkih krompirića, slobodno ih možete pojesti prije spavanja jer sadrže kalij koji pomaže u opuštanju mišića.

Mliječni proizvodi kao što su lagani sirevi ili jogurt će vas također potaknuti na dobar odmor.

Ipak, najbolji izbor za laganu večeru prije spavanja je zeleno povrće. Naprimjer, špinat, kelj ili bob su odličan izvor kalcija koji je potreban tijelu za proizvodnju melatonina.

Podsjećamo, neke od namirnica čije konzumiranje stručnjaci nikako ne preporučuju prije spavanja su brokula, sladoled, alkohol, začinjena i masna hrana te kafa.
 
izvor: klix

Primjedbe