Evo kako šetnja na 5 iznenađujućih načina utiče na vaše zdravlje!


Od djetinjstva nas uče da je vježbanje veoma važno za naše zdravlje i da treba da se fokusiramo na njega. Ovo je prilično očigledno, ali za one koji ne vole da se znoje u teretani, ili nemaju vremena i novca, a žele da vode računa o svom zdravlju, preporučujemo šetnju. Možda djeluje previše jednostavno, ali je dokazano je da ona ima mnogobrojne pozitivne uticaje na tijelo.
Pogledajte 10 razloga zbog kojih bi svakodnevno trebalo da pješačite 30- 45 minuta.

1. Snižava rizik od Alchajmerove bolesti
Vjerovali ili ne, pješačenje može da utiče i na vaše cjelokupno mentalno zdravlje. Studije pokazuju da ono smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, pa su tako muškarci između 71 i 93 godine koji su hodali nešto manje od polovine kilometra, prepolovili rizik od ove bolesti.

2. Tonira mišiće
Činjenica da vježbanje gradi mišiće je očigledna, ali se isto odnosi i na pješačenje. Ono usklađuje mišiće nogu, stražnjice i stomaka. Takođe, definiše kvadricepse, zadnju ložu i podiže gluteuse. Ako obratite pažnju na stav, možete uskladiti trbušnjake i struk.

3. Poboljšava zdravlje srca i snižava pritisak
Svako ko ima ozbiljnijih problema sa srcem treba da posjeti doktora. Ali, šetnja može biti od velike pomoći u snižavanju pritiska i srčanih problema, pa je zbog ovih dobrobiti preporučeno da je svaki dan praktikujete.

4. Unapređuje zdravlje debelog crijeva
Redovna kratka šetnja, od samo 10-15 minuta dnevno, može pomoći da čitav digestivni sistem optimalno funkcioniše.

5. Popravlja raspoloženje
 Ako ste snuždeni, prošetajte se komšilukom. Pješačenje 30- 45 minuta dnevno provjereno popravlja raspoloženje i otklanja “depresivna” osjećanja.

Izvor: globalniportal.news

Primjedbe