Zašto nije pametno držati čokoladu u frižideru!

Niske temperature ne odgovaraju čokoladi, baš kao ni visoke, i u hladnjaku je se može držati samo ako temperatura u domu prelazi 28 Celzijevih stupnjeva.

Kulinarski kritičar i ekspert za čokoladu Luk Oven kaže da čokoladu nikada ne bi trebalo da čuvamo u frižideru.

Gospodin Oven, inače vlasnik jednog bara koji prodaje čokolade, kaže da ona u frižideru postaje „dosadna“ i „ne oslobađa svoje ukuse“.


Čokoladu treba držati na „hladnom, suvom i mračnom mjestu“, a koliko niske temperature mogu da se poigraju sa ukusom čokolade, toliko mogu i visoke sa njenim oblikom.
U tom slučaju, on savjetuje da čokoladu stavite u metalnu kutiju, pa tek onda u frižider. Prije konzumiranja je ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
Sa tim se slaže i ekspert za sigurnost namirnica Belinda Stjuart-Munlajt, koja je rekla da će doći do „cvjetanja šećera“. To se najbolje vidi kada je čokolada dobro ohlađena, a onda izložena visokoj temperaturi. Koncendzacija čini da šećer spolja napravi bijeli omotač, a njen ukus je kao da jedete ostatke hrane od juče.

Idealna temperatura za čokoladu je 15 stupnjeva

U hladnjak bi je trebalo staviti samo ako je temperatura u domu viša od 28 Celzijevih stupnjeva.
Budući da kakao maslac apsorbira okuse i mirise,preporučuje se da se čokolada stavi u hermetični spremnik prije nego što se stavi u hladnjak kako bi se zaštitio okus.
Još jedan razlog za držanje čokolade van hladnjaka je i pojava takozvanog bijelog premaza na čokoladi koji nastaje kad se hladna čokolada izloži toplom zraku.Topli zrak uzrokuje kondenzaciju na površini čokolade, koja pak otapa površinske šećere. Za vrijeme stajanja čokolade površinski šećer će se ponovo kristalizirati i pojavit će se bijeli premaz - objasnio je Smith.

Izvor:www.nezavisne.com

Primjedbe