Mlijeko kobile- NAPITAK HEROJA !


„Napitak heroja“ koji spada u tradicionalnu ishranu nekih dijelova centralne Azije, napravljen je od mlIJeka kobile. Kumis, kako se zove ovaj napitak, fermentisano je mlijeko slično kefiru, samo što sadrži veći procenat alkohola i to od 0,7 do čak 3,3 posto. Ovo mlijeko koristili su Grci, još u 8. veku prije nove ere.

Prirodno gazirano mlijeko lako se pjeni, a osim osvežavajućeg ukusa ima snažno antibiotsko dejstvo, koje ubija izazivače dizenterije, trbušnog tifusa i paratifusa. Kumis sprječava i pojavu tuberkuloze, normalizuje rade želuca, pomaže u liječenju bolesti jetre, žučnih kanala, tankog i debelog crijeva. Ovaj napitak je dijetetski proizvod prvog reda, a zbog velike količine alkohola ne preporučuje se osobama slabih nerava, oboljelima od ciroze jetre i gastritisa.

Kobilje mleko

Mlijeko se uzima isključivo od kobile koja se prvi put ždrijebe, a muzu se ujutru prvih devet dana nakon ždrijebljenja. Konjsko mlijeko sadrži nezasićene masne kiseline, albumine, globulin, peptide, proste aminokiseline, karotin, vitamin C, kobalt i ostale bioaktivne supstance.

Upotreba kobiljeg mlijeka

Iako upotreba kobiljeg mlijeka u ljekovite svrhe još uvijek nije dovoljno znanstveno istražena ljudi ga i dalje koriste u slučaju raznih tegoba dišnih puteva, astme, bronhitisa, alergija, bolesti kože (neurodermitis ili atopijski dermatitis, psorijaza, akne...), bolesti probavnog trakta (ulkus kolitis, Crohnova bolest), metaboličkih poremećaja, kod ukočenih zglobova, za brži oporavak nakon operacije, za kronični umor i stres, prevenciju kardiovaskularnih bolesti i upalnih procesa, sprječavanju nastajanje ateroskleroze, za rehabilitaciju pacijenata s koronarnim i krvožilnim bolestima, za sprječavanje nastanka i razvoja tumorskih stanica.

Sigurno je da redovna konzumacija kobiljeg mlijeka pomaže u održavanju vitalnosti , jačanju imuniteta, sportašima služi kao odličan energetski dodatak, blagotvorno djeluje na zdravlje i ljepotu kože te poboljšava kvalitetu života kod mnogih zdravstvenih oboljenja.
Organoleptička svojstva kobiljeg mlijeka očituju se u izrazito bijeloj boji, rijetkoj konzistenciji i slatkom okusu. Minimalne preporučene dnevne doze za vidljive rezultate u periodu od mjesec dana do dva mjeseca (ovisi o individualnom stanju) su 2,50 dcl mlijeka za odrasle te 1,25 dcl za djecu. Kobilje mlijeko najbolje je konzumirati svježe bez prethodne termičke obrade. Pasterizacija nije potrebna jer je u kobiljem mlijeku prisutan vrlo mali broj mikroorganizama.
Mlijeko se može zamrzavati i pri tome ne gubi svoja svojstva. Zamrznuto mlijeko može se čuvati i do 9 mjeseci. Postupak odmrzavanja trebao bi biti polagan i trajati oko 12 sati na hladnijem mjestu. Odmrznuto mlijeko može promijeniti okus. Unatoč tome, mlijeko je dobro i zadržava većinu svojih svojstava.

Izvor:agroeko.net

Primjedbe