Proso je prijatelj vaših bubrega !



Proso žitarica je malo, žuto i veoma zdravo zrno koje ima višestruke koristi po vaše zdravlje. Ono je, pre svega, prebogato hranljivim materijama koje su neophodne telu kako bi pravilno funkcionisalo. Veoma je ukusno i zanimljivo kada se jede. Njegova aroma neodoljivo podseća na orah, zbog čega ćete ga sigurno zavoleti.

Može se pripremati na razne načine i veoma lepo se uklapa u brojnim jelima. Pored svega, lako apsorbuje višak vode u organizmu, zbog čega je pogodan i za mršavljenje. Posebno ga cene osobe koje boluju od celijakije, pošto proso gluten ne sadrži ni u najmanjim tragovima. Za šta je još dobar saznajte u nastavku teksta.

Proso sastav i nutritivna vrednost

Ovu žitaricu rado konzumiraju vegetarijanci, pa je ona najčešći izbor onih koji ne jedu meso, niti hranu životinjskog porekla. Ako se koristi proso u ishrani, telu se obezbeđuju esencijalni proteini koji su sjajni za rad i razvoj mišića. Njihov udeo je čak 15 odsto, pa je u pitanju veoma hranljiva namirnica koja će vas zasititi na duže vreme. Sa druge strane, ova zrnca nemaju puno masti, već su bogata omega-3 masom kiselinom.
Ona su i neprikosnoven izvor korisnih vitamina i minerala, zbog čega se sve to pozitivno reflektuje i na zdravlje. Obiluju gvožđem, magnezijumom, kalijumom, manganom i fosforom. Ova kombinacija hrani i čuva pre svega vaše srce i mozak.
Kada je u pitanju proso glikemijski indeks ove žitarice je veoma nizak, zbog čega je pogodna za dijabetičare. Ona sadrži tzv. ’’pametne“ ugljene hidrate koji su bogati dijetetskim vlaknima. Lako se probavlja i ne opterećuje gušteraču ni jetru.



Ne treba zapostaviti ni činjenicu kako se u njoj nalazi i vitamin B, koji će vam pomoći u ubrzavanju metabolizma. On će doprineti i u očuvanju nivoa crvenih krvnih zrnaca. Zanimljivo je što su ove semenke i hrana koja podstiče lučenje seratonina, pa stoga ima umirujuće dejstvo po vas.
Pri tom proso kalorije sadrži u malim količinama, pa u oko 170 grama ima oko 200 kcal. Međutim, nadaleko je čuveno po tome što se lako vari, čisti creva i sadrži obilje antioksidanasa. Veoma efikasno eliminiše sve nagomilane toksine iz organizma.

Ljekovita svojstva prosa i dobrobiti za zdravlje
Već smo napomenuli kako je proso bez glutena, zbog čega je ovo sjajna namirnica za one koji su oboleli od celijakije i Kronove bolesti. Ovu žitaricu svakako trebaju konzumirati i oni koji nemaju zdravstvenih tegobe, jer nudi brojne prednosti po ljudski organizam. Evo samo nekih razloga zbog kojih je trebate uvrstiti u svoj jelovnik:

Čuva zdravlje srca
Ova zrna su sjajan izvor kalijuma i magnezijuma, minerala koji je preko potreban vašem kardiovaskularnom sistemu. Zbog toga možete koristiti proso kao lek za srce, jer njegovom konzumacijom najpre smanjujete rizik od infarkta i moždanog udara.

Smanjuje LDL holesterol
Vitalnost najvažnijeg mišića u telu najbolje ćete sačuvati ako uklonite loše masti koje se talože u krvnim sudovima. Loš holesterol ćete lako eliminisati uz proso, jer on sadrži dijetetska vlakna koja čiste arterije i vene.

Prevenira dijabetes
Nizak glikemijski indeks ovih semenki znači kako je u pitanju hrana pogodna i za dijabetičare. Osim toga, nju mogu jesti i oni koji su u potpunosti zdravi, te žele održati normalan nivo glukoze u krvi. Stoga, redovno pripremajte proso i dijabetes vas neće mučiti.

Poboljšava varenje
Ako ste se pitali kako smanjiti nadutost stomaka prirodnim putem, ovo je najbolji način za to. Zahvaljujući dijetetskim vlaknima koja se lako probavljaju, eliminisaćete zatvor, nadimanje i grčeve koji su zaista neprijatna pojava. Time ćete ujedno poboljšati probavu i apsorpciju hranljivih materija koju unosite kroz druge namirnice.

Sprečava nastanak raka i drugih teških bolesti
Posebno je važno istaći kako antioksidansi kojima ova zrna obiluju predstavljaju najbolje saveznike u borbi protiv kancera. Ova opaka bolest je danas sve više prisutna, a najčešći uzroci su nepravilna ishrana i loš način života. Postoje pokazatelji da je korisno koristiti proso kao lek protiv raka dojke. Ova žitarica je korisna za sve žene koje drže do sebe i svog zdravlja.

Vrši detoksikaciju organizma

Neutralizacija slobodnih radikala izuzetno je važna, jer upravo su oni okidači brojnih oboljenja. Najviše se talože u jetri, koju je potrebno očistiti od prisustva svih toksina kako bi pravilno funkcionisala. Ukoliko budete jeli proso, lekovita svojstva koja on poseduje pomoćiće vam u eliminaciji štetnih materija. Pri tome, nećete očistiti samo ovaj organ, već i ceo organizam.

Poboljšava zdravlje respiratornog sistema
Značajno je napomenuti kako se ova hrana priprema deci kod koje su primetni prvi znakovi astme. Iako su mnogi ljudi skeptični prema tome koliko jela od prosa mogu pomoći, činjenica je kako pomažu u širenju bronhija. Na taj način obezbeđuje se pravilno i lakše disanje. Veliki plus je i to što ova žitarica ne sadrži alergene pa je sasvim bezbedna za upotrebu.
Prirodni lek za kamen u bubregu

Znate li da je proso za bubrege idealna hrana koja čuva zdravlje i funkcionalnost ovih organa? Naime, hiljadama godina u nazad, on je bio saveznik broj jedan u zaštiti kod brojnih oboljenja. Imao je posebno mesto u istočnjačkim kuhinjama. Kako nekad, tako i danas, tradicionalna i alternativna medicina priznaju ovu žitaricu i njena lekovita svojstva.
Podelićemo sa vama jedan koristan recept koji će vam pomoći u ukljanjanju bubrežnog kamenca. Pomoću njega rešićete se ove neprijatne tegobe. Za to vam neće trebati puno vremena, a bićete oduševljeni postignutim rezultatima.

Potrebno je uveče skuvati 200 grama prosa, pa kad semenke u potpunosti omekšaju, prespite ceo sadržaj u čistu teglu. Koristite one od 3 litre. Važno je preko svega dosuti još prokuvane tople vode, sve dok posuda ne bude popunjena do 2/3.
Dobro zatvorite teglu poklopcem i izmućkajte, a potom odložite na toplo mesto i neka odstoji preko noći. Ujutru još jednom jako protresite i primetićete na vrhu tečnost bele boje. Procedite je u neku drugu posudu i pijte je tokom celog dana.

Ovako pripremljen proso za kamen u bubregu vremenom će vam doneti preko potrebno olakšanje. Ujedno ćete eliminisati i pesak u bešici. Važno je ne bacati skuvana zrna, već ih pojedite za doručak. U pitanju zdrava i hranljiva kaša koja će imati mnogo pozitivnog dejstva na vaš organizam.

Kako se sprema proso za bebe i odrasle
Kada je u pitanju žitarica proso, priprema je veoma jednostavna što ste mogli videti u prethodnim redovima. Generalno je važno zrna dobro prokuvati, kako bi u potpunosti omekšala. Obavezno ih najpre operite u vodi, jer ćete tako ukloniti eventualne nečistoće sa njih. Na svaku šolju ove žitarice ide 6 dl vode, pošto one veoma brzo nabubre.
Da bi se što bolje skuvale, dodajte i prstohvat soli, kao što to činite kad pripremate pirinač. Uključite ringu na najjaču temperaturu i ostavite šerpu poklopljenu sve dok ne počne da ključa. Nakon toga, smanjite jačinu i ostavite još oko 15 minuta neka stoji. Ovako pripremljena kaša od prosa treba se prohladiti i kao takva može se služiti i uz brojna jela. Ako želite da ga konzumirate samog, samo ga prelijte jogurtom i uživajte u bogatom i prijatnom ukusu.

Ponudite ga i vašim mališanima

Ono što je svakako bitno napomenuti jeste da ga možete pripremati i deci. Zbog toga trebate znati i kako se sprema proso za bebe. Ovo je idealna namirnica koja mališanima daje sve potrebne minerale i vitamine. Važno ga je samo kuvati sa malo većom količinom vode, jer tako će zrna biti mekša. U prohlađenu kašu možete dodati pasiranu jabuku, bananu, mango ili bilo koje drugo voće ili povrće po želji.
Ako ste u potrazi za zdravim i korisnim namirnicama, svakako nećete pogrešiti ukoliko odaberete ovu žitaricu. Posebno ćete se obradovati kada vam kažemo da postoji još sličnih semenki koje ne sadrže gluten.

izvor:zdravailepa

Primjedbe