Nevjerovatno zdrav puter od sjemenki bundeve !


Jedan od najukusnijih i najzdravijih namaza koji postoje svakako je puter od sjemenki bundeve. Ne treba ga miješati sa puterom od bundeve, koji se pravi od slasnog mesa ovog povrća.
Mnogo je zdravija alternativa kikiriki puteru, ukus je bogatiji, a tekstura mekša i dozvoljava lakše razmazivanje.
Puter od sjemenki bundeve možete da koristite na mnogo načina – odličan je kada se namaže na hljeb, ali i kada se doda supama, sosovima i raznim jelima, kojima daje bogatiji, prefinjeniji ukus.
Sa njim je moguće dobiti i zdravu grickalicu – umačite štapiće sirove mrkvee ili celera u ovaj puter i uživaćete u svakom zalogaju. Sjajno ide i uz salate, rižoto, različito povrće… Za slađi ukus, puteru se može dodati malo meda, pa će ga i djeca obožavati.

Puter od sjemenki bundeve za zdravlje 



Ova ukusna namirnica puna je važnih minerala, među kojima su magnezijum, fosfor, mangan, gvožđe, bakar, selen i cink. Takođe je i odličan izvor vitamina E, čuvara blistave i mladolike kože.

Smanjuje loš holesterol

Organski puter od sjemenki bundeve sadrži i fitosterole, koji pomažu smanjivanju lošeg holesterola. Samim tim, čuva se zdravlje srca i krvnih sudova.

Ojačava imunitet

Zbog odličnog sastava i materija koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma, puter od sjemenki bundeve pomaže da podignete imunitet na što viši nivo.

Odličan je za muškarce
Jedna je od najboljih namirnica za muškarce, jer čuva zdravlje prostate i sprječava gubitak kose.

Osjećaj sitosti

Puter od sjemenki bundeve pun je proteina, pa spada u omiljenu hranu vegetarijanaca i vegana. Zbog dobre nutritivne vrijednosti, ovaj puter će vas i nakon male količine koju pojedete, dugo držati sitim.

Stres, loš san, kostobolja

Sadrži veliku količinu aminokiseline triptofana, koji pomaže izbacivanju stresa i popravlja kvalitet sna, ublažava tegobe izazvane artritisom i poboljšava zdravlje kože.

Mršavljenje

Ono što je takođe važno, jeste to što puter od sjemenki bundeve sadrži malo kalorija – jedna kašika ima svega 80, pa je odličan izbor za ljude koji žele da uživaju u dobrom ukusu hrane, ali i da smršaju.

Raspoloženje
Puter od sjemenki bundeve sadrži glutamat, koji pomaže regulisanju oscilacija u raspoloženju.

Reguliše insulin
Naučno je dokazano da sastojci iz bundevinih sjemenki pomažu regulaciji nivoa insulina, što je odlično za sprječavanje ili ublažavanje simptoma dijabetesa.
Poptuno je bezbjedan i predstavlja odličnu alternativu ljudima koji imaju alergije na orašaste plodove.

Izvor: auraba

Primjedbe