KJKP RAD uvodi kontejnere s escajgom


Vlada Kantona Sarajevo je donirala 380.000 maraka KJKP RAD kako bi mogli omogućiti da svaki kontejner ima escajg pribor za više korisnika, zbog sve većeg broja siromašnih i gladnih.

“Vlada je pokazala da uvijek stoji tu uz ugrožene i siromašne. Broj korisnika Javnih kuhinja je u drastičnom porastu i gotovo da ne mogu zadovoljiti sve potrebe. Vi znate da ne postoji dovoljno sredstava da kuhinje nahrane sve. Zato smo se odlučili na ovaj potez i smatramo da će uspjeti omogućiti još jedan adekvatan obrok beskućnicima”, navode iz Vlade KS.

Iz vlasti smatraju da će ovaj sistem biti efikasniji i konkretniji od doniranja novaca kuhinjama.

“Znate i sami da naši sugrađani imaju suosjećanje prema socijalnim kategorijama društva. Pored toga što jedva sebi kupe mjesečnu fasungu, oni uvijek ostave pored kontejnera jestivu hranu za svoje gladne komšije. Mi ćemo ovim paketom omogućiti da svaki beskućnik ima čist, adekvatan i uredan escajg. Sastojat će se naravno od kašike, viljuške, noža i salvete kako bi se na kraju mogao fino obrisati. Planirano je da po kontejneru bude pet setova, te će se oni mijenjati svako jutro uredno. Biće sve po higijenskim i ISO standardima”, dodaju iz Vlade KS

Planirano je također uvođenje posuda sa bočne strane kontejnera za kolače, te se sugrađani mole da ostatke kolača bacaju tamo, kako bi neko mogao jesti bez da sakuplja kolač po smeću.

“Dodatak za kolače će definitivno vratiti osmijehe na lica mnogih. Više neće morati lizati sa kesa ostatke fila ili kore nekog kolača. Sada fino kada bacate smeće, ostatak kolača bacite posebno i nekoga obradujete. Znamo koliko srce imaju naši sugrađani, vjerujemo da će se pridržavati ovog pravila”, zaključuju iz Vlade.

Kontejneri će biti na raspolaganju od narednog mjeseca, a svečano otvorenje prvog kontejnera bi trebalo biti upriličeno na sarajevskoj deponiji.preuzeto sa: satro.info

Primjedbe