Pet načina na koji možete poboljšati koncentraciju!

Živimo u svijetu punom smetnji i ubrzani životni tempo nas ponekad, htjeli mi to ili ne, prisiljava na multitasking. Uz sve obaveze i zadatke koje imamo, imamo i pristup neograničenoj količini informacija od kojih nas dijeli samo jedan klik ili potez prstom po ekranu pametnog telefona. I, baš to može biti otežana okolnost u trenutku kada bismo trebali biti usredotočeni na nešto drugo…

Što vam je teže zadržati koncentraciju i usmjeriti se na nešto što morate obaviti, to ćete više vremena provoditi izvršavajući zadatak. Istraživanja pokazuju da, nakon što nam nešto odvuče pažnju, a usred smo važnog zadatka, ponekad nam treba i do 25 minuta da vratimo koncentraciju koja nam je potrebna za ozbiljne zadatke koje moramo obaviti. Stoga, vrlo je važno da neprestano prevladavate smetnje kojima ste izloženi i da energiju usmjerite na nešto što vam je zaista mnogo korisnije. Evo i pet jednostavnih načina za prevladavanje smetnji.

Isključite obavijesti
Trebate li zaista “skočnu” obavijest za svaku poruku e-pošte, Facebook ili Instagram? Ako pokušavate smanjiti stepen smetnji i ostati usredotočeni na bitne stvari u svom životu, ne trebate. Umjesto da budete ovisni i izloženi svakoj nepotrebnoj interakciji, stišajte obavijesti i ostanite fokusirani na ranije zakazane obaveze.

Obavljajte zadatke u vremenskim “blokovima”
Maratonski radni sastanci mogu biti zastrašujući i mogu vas izložiti potrebi za usmjeravanjem pažnje na nešto drugo, mnogo izazovnije i zanimljivije što će vas u konačnici odmaknuti od radnih zadataka.
Ako vam se ideja o pripremljenom popisu obaveza i zadataka koje morate obaviti čini kao otežana okolnost i uprkos popisu, ne znate ni sami od kuda ćete krenuti, pokušajte obaveze rasporediti kroz vrijeme.
Postavite timer na vrijeme između 25 do 50 minuta i u tom se razdoblju usredotočite na zadatke, a zatim si odredite kratku stanku od deset minuta. Rad u manjim vremenskim razmacima pomoći će vam da ostanete usredotočeni i manje opterećeni. U svakom slučaju mnogo bolje nego da pokušavate riješiti sve odjednom.

Držite telefon izvan dosega ruke

  • Imate li telefon neprestano u blizini i u fokusu, dovodite se u napast da ga svako malo uzmete u ruku. Držite telefon u drugoj sobi ili dovoljno daleko da morate ustati ako želite doći do njega. Također, na poslu ga držite stišanim, okrenutim ekranom prema dolje ili ga jednostavno, ostavite u torbici dok ne budete išli u pauzu.


Očistite prostor
Jedna od zbunjujućih stvari koje utječu na vašu usredotočenost je nered. Prije nego što sjednete za radni stol, potrudite se i očistite svoj radni prostor. Nemojte dopustiti da vam nered odvlači pažnju.
Bit ćete mnogo učinkovitiji ako vam je sve posloženo. A i naravno, kolege s kojima radite neće vas smatrati neurednom osobom. Dakle, na više ćete strana povećati koeficijente vrijednosti.

Radite izvanmrežno
Imate li neke zadatke za koje ne trebate biti na mreži? Idite na internet tek kada ih dok dovršite. Obavite prvo ono što trebate, a zatim, dajte sebi nekoliko minuta vremena i pregledajte objave na FB-u, Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Vjerujte, bit ćete mnogo usredotočeniji na zadatke, ako vam nisu otvorene dodatne kartice (tabovi) jer se nećete dovoditi u iskušenje i početi ih svako malo pregledavati.

Primjedbe