Šta je to "CRVENI VJETAR" i kako prepoznati simptome?


Crveni vjetar ili erysipelas je zarazna akutna bolest kože uzrokovana bakterijama, koje dolaze iz poznate Streptococcus obitelji bakterija. Ova vrsta bakterija poznata je po tome što uzrokuju niz neugodnih posljedica, poput upale grla, sinusa ili uha, a u ovom slučaju napada gornji sloj kože i limfno tkivo pod njom. To se događa nakon što se koža inficira preko ozlijeđenih dijelova, uglavnom na području noge ili glave. Bolest se uglavnom manifestira naglim i crvenim oticanjem kože, uz simptome opće infekcije.
Iako su glavni simptom ove bolesti velike, izdignute crvene mrlje što se počinju javljati na inficiranim dijelovima kože, mogu se javiti i dodatni simptomi kao što su žuljevi, groznica i zimnica.

Uzroci crvenog vjetra
Uzrok ove bolesti je bakterija koja i inače živi na našoj koži. Ipak, kod poremećaja metabolizma ili pada imuniteta, bakterija počne nanositi štetu i izazove infekciju nakon što s površine uđe pod kožu. Nekada se ova bolest pojavi kao posljedica gljivičnih infekcija stopala ili ekcema, jer nakon pucanja kože, bakterija uđe pod nju. U nekim slučajevima isto se dogodi i nakon infekcija u nosu i grlu, kada bakterija prodre pod kožu kroz sluznicu.
Bolest se može dobiti i preko čireva na koži, psorijaze ili drugih kožnih bolesti, uslijed kirurških zahvata, uboda insekata ili problema s krvotokom i krvožilnim sustavom.
Čimbenici koji mogu doprinijeti pojavi bolesti nekada su i vanjski. To može biti, primjerice, prekomjerna konzumacija alkohola, pothranjenost ili sustavna bolest organizma. Sva ova stanja smanjuju imunitet i tijelo je podložnije infekcijama koje mu inače nisu velika prijetnja. Bolest se uz to može prenijeti i preko izravnog kontakta sa zaraženom osobom, a inkubacija traje od tri do četiri dana.
Budući da imunitet igra veliku ulogu kod pojave ove bolesti, rizična skupina za obolijevanje su oni kojima je slab, najčešće zbog bolesti, nedovoljne razvijenosti, kao što je to kod djece od 2. do 6. godina ili oslabljenosti, kao kod ljudi starijih od 60 godina.

Simptomi crvenog vjetra
Kod velikog broja pacijenata uslijed ove bolesti dolazi do povišene tjelesne temperature, koja može ići do 40 stupnjeva Celzijusovih. U isto to vrijeme javljaju se simptomi drhtavice, slabosti, glavobolje, mučnine i nagona za povraćanjem. Nakon 24 sata dolazi do pojačanog svrbeža i crvenila koje se polako počinje širiti. Zahvaćeno područje kože manifestira se, osim u crvenoj boji, i pojačanom osjećaju topline te neugodom i boli.
Kod crvenog vjetra jako je važno reagirati na vrijeme. Ako ste se dovoljno rano obratili svom liječniku, on će vam propisati primjerenu terapiju tako da ćete nakon nekog vremena sve manje osjećati te zaista neugodne simptome, a crvenilo će polako nestajati.
Osim crvenog vjetra tu su još neke tegobe koje se mogu javiti. Pritom najviše mislimo na pojavu migrena koje nakon nekog vremena postaju neizdržive te pojavu novih crvenih mrlja. U slučaju da se ova bolest ne liječi, može izazvati niz drugih tegoba i bolesti, koje na kraju mogu dovesti do teških oboljenja, pa i smrti. Nakon dugotrajnog oboljenja od crvenog vjetra na koži se mogu javiti gnojni čirevi, koji s vremenom dovode do gangrene.
Crvenilo uzrokovano bakterijama može dovesti do grušanja krvi u krvožilnom sustavu, ali i do trovanja krvi. Zbog toga počinju oticati noge i javljati se simptomi artritisa koji se pogoršavaju sve do infekcije zglobova i kostiju. Dugotrajno neliječenje dovodi do krvne tromboze, a onda i do infekcije srčanih zalizaka. Posljednji stadiji ovih bolesti dovode do smrti.

Liječenje crvenog vjetra

Kod pojave simptoma crvenog vjetra možete ih najprije pokušati liječiti kod kuće, pogotovo ako nemate posebnih komplikacija sa zdravljem. Doduše, djecu i starije osobe preporučuje se odmah odvesti liječniku.
Neugodno crvenilo i bol kože možete liječiti oblozima i prirodnim mastima. Hladni oblozi pomoći će u smanjivanju otekline, a mastima možete smanjiti infekciju. Najčešće su to masti protiv gljivica kojima se inače liječi atletsko stopalo, ali i razni prirodni pripravci s antibiotskim djelovanjem. Obloge trebate mijenjati redovito, a mjesto na koje ih stavljate lagano podići od ostatka tijela. Važno je i piti dovoljno tekućine. Nikako nemojte predugo sjediti ili ležati, već svako toliko prošećite.
Ako se infekcija pogoršava, znači da je bez antibiotika u obliku lijekova nećete moći riješiti. Liječnik će vam pripisati lijek, najčešće penicilin ili vam ga dati putem injekcije, ako je infekcija ozbiljna. U slučaju jake boli na mjestu infekcije, možete uzimati blage analgetike.
Budući da je svaka bolest neugodna, pa tako i ova, učinite sve da je spriječite. Ako imate slab imunitet, pobrinite se da do infekcije niti ne dođe. To ćete učiniti tako da sve rane koje imate na tijelu, bile obične ogrebotine ili teže rane, održavate čistima. U slučaju da imate problema s gljivičnim infekcijama – bilo na stopalu ili noktima, pravovremeno ih počnite rješavati.
Da vam se ne bi stvarale rane zbog ispucale kože, mažite suhu kožu hidratantnim kremama. U slučaju svrbeža, nemojte se mahnito češati, nego koristiti prirodne preparate koji će otkloniti nelagodu. Sve probleme s kožom tretirajte pravovremeno i na pravi način, pa tako i ovu.

Izvor: savjetnica.com

Primjedbe