Prejedate se? Razmislite još jednom o svojim navikama !


Debljanje i pretilost!!!
Ako svakodnevno jedete puno hrane u kratkom vremenu, možete stvoriti poremećaj prehrane. To može utjecati na vaše zdravlje na mnogo načina, ali dva glavna rizika su debljanje i pretilost.

Što učiniti?

Postavite cilj i jedite koliko vam zaista treba. Vježbajte, kontrolirajte porcije i birajte zdrave namirnice. Ako ne znate sami odabrati način prehrane, konzultirajte se s liječnikom.

Dijabetes
Prejedanje može dovesti do dijabetesa. To znači da vaše tijelo ne može pravilno koristiti inzulin i kontrolirati razinu šećera u krvi. Tijekom vremena, dijabetes može oštetiti bubrege, oči i srce.

Što učiniti?

Što više znate o dijabetesu, bolje ćete preuzeti kontrolu nad svojim stanjem. Morat ćete pratiti vlastitu razinu šećera u krvi, jesti zdravu hranu i mnogo vježbati. Možda će vam trebati i lijekovi protiv dijabetesa.

Depresija i anksioznost

Poremećaj prejedanja utječe na raspoloženje. Prejedanje nas često veže uz krevet što može dovesti do depresije i anksioznost. Ljudi s ovakvim poremećajem u prehrani nerijetko osjećaju sram i krivnju zbog svog problema. Većina to pokušava sakriti.

Što učiniti?

Jedite zdravu hranu, vježbajte i osigurajte kvalitetan san jer zdrave navike mogu pomoći u borbi protiv tjeskobe ili depresije. Ako je problem ozbiljniji, liječenje može uključivati i psihoterapiju, antidepresive ili druge lijekove koji utječu na raspoloženje.

Problemi s probavom

Dugotrajna žgaravica i sindrom iritabilnog crijeva (IBS) česti su kod problema s prejedanjem. Ti problemi su često povezani s debljinom i pretilošću tako da liječnici ne mogu biti sigurni imate li zaista poremećaj ili samo višak kilograma.

Što učiniti?

Dugotrajna žgaravica može oštetiti želudac i jednjak. Ako se pojavljuje dva ili više puta tjedno, svakako se obratite liječniku. Liječnik će vam propisati lijek ili plan prehrane. IBS možete kontrolirati zdravom prehranom ili rješavanjem stresa, a u težim slučajevima pomažu lijekovi.

Problemi sa žuči

Mnogi zdravstveni problemi počinju uz poremećaj prehrane. Pretilost, visoki kolesterol, visoki trigliceridi (masnoće u krvi) i jo-jo efekt debljanja ili mršavljenja, također povećavaju rizik od nastanka žučnog kamenca.

Što učiniti?

Liječnik može ukloniti kamenac kirurškim putem. Ponekad liječnik propisuje lijek za otapanje žučnih kamenaca ali to nije dugoročno rješenje.

Moždani udar i bolesti srca
Visoki krvni tlak i visoki kolesterol mogu izazvati moždani usrcdar i bolesti srca. Kada je krvni tlak predugo visok, to opterećuje krvne žile. Visoki kolesterol može začepiti arterije.

Što učiniti?

Prestanite pušiti, smršavite i redovito vježbajte. Neka se vaša prehrana bazira na povrću, cjelovitim žitaricama i proteinima. U težim slučajevima, liječnik vam može propisati lijekove za snižavanje tlaka i kolesterola.

Primjedbe