SEZONA JE...Prepoznajte simptome trovanja gljivama na vrijeme !


Do trovanja gljivama može doći i ako se jedu inače jestive, ali ustajale ili više puta podgrijavane te pokvarene gljive. Kod izrazito osjetljivih pojedinaca, čak i neopasne gljive kod nekih ljudi mogu izazvati lagana otrovanja koja su praćena proljevom i povraćanjem.

Vrste otrovanja
Postoji nekoliko raznih simptoma koji otkrivaju da je došlo do otrovanja gljivama. Simptomi se dijele na ona lakša otrovanja, čiji se simptomi pojavljuju prvi put odmah nakon obroka, odnosno u razmaku od 15 minuta do najviše 2 sata nakon jela te na teža otrovanja čini se simptomi pojavljuju u razmaku od 6 do 24 sata. Dužina trajanja tog razdoblja može poslužiti i kao odličan način uz pomoć kojeg se može utvrditi o kojoj se gljivi radi te liječnik pravovremeno može dati terapiju. Ipak, valjda naglasiti kako to neće biti moguće ako je osoba pojela više gljiva odjednom.

Simptomi otrovanja gljivama
U 50 posto slučajeva, otrovanje gljivama ima očite simptome kao što su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev. Većina takvih slučajeva, odnosno kod lakših otrovanja, prolazi bez dodatnih komplikacija i kasnijih posljedica te je ozdravljenje potpuno. Kod ovakvih otrovanje, većinom je došlo zbog konzumiranja gljiva kao što su ludare, otrovne pečurke ili bljuvare.

Otrovanja s inkubacijom duljom od 24 sata u pravilu su vrlo teške, a karakterizira ih bifazični tijek. Najčešće teško otrovanje uzrokuju bijela, zelena i smrdljiva pupavka, gljive koje sadrže amatoksine i falotoksine. Nakon dulje inkubacije pojavljuju se u prvom redu želučano-crijevne smetnje poput bolova u trbuhu, povraćanja i proljeva. Na to se nadovezuje znojenje, jaka žeđ, grčenje mišića i poremećaj cirkulacije. Simptomi se mogu brzo i smiriti te se bolesnici dan ili dva mogu osjećati dobro. Nakon toga nastupa akutno zatajenje bubrežnih i jetrenih funkcija, što može dovesti i do smrti. Stopa smrtnosti je još uvijek izrazito velika, čak do 50 posto.

Branje gljiva
No, ako ste oprezni i držite se svih pravila nema razloga da ne uživate u branju gljiva. Ove preporuke osigurat će vam sigurnu berbu:
  • Ne berite ni mlade, ali ni prezrele gljive, tako nećete oštetiti stanište
  • Gljive sakupljajte u pletene košare, a ne u najlonske vrećice
  • Očistite ih što prije, ali ih perite tek prije same pripreme
  • Nikada ne berite gljive koje posve sigurno ne raspoznajete, ili uberite samo jednu da biste je kod kuće proučili
  • Gljive nikada nemojte čupati niti rezati, dovoljno ih je otrgnuti uz lagano uvrtanje
Izvor:  zdravikutak.com

Primjedbe