Pojava na penisu koja može izazvati neplodnost! Muškarci obavezno pročitajte!



Naziv varikokela koristi se za pojavu kada se prošire vene testisa. To se ne smatra bolešću, ali može dovesti do niže proizvodnje spermija, smanjenje njihove kvalitete, a u nekim slučajevima i neplodnosti. Simptomi u principu ne postoje, ali tu i tamo muškarac se može žaliti na peckanje, osjećaj žarenja i težine ili bola u mošnji.

"Glavna teorija zašto nastaje varikokela je da vena spermatičkog spleta, koja vodi krv do testisa, krivo ulazi u lijevu bubrežnu venu, odnosno ulazi pod pravim kutem. Drugi razlog je da venski zalisci ne rade kako treba. Vene se rašire i množe se. U oba slučaja dolazi do povećanje temperature testisa, oni se griju i spermiji su slabije kvalitete. U 95% slučajeva problemi se javljaju u lijevom testisu, no i kada se problem javi u samo jednom testisu, iz još neobjašnjivog razloga, i drugi testis neće pravilno raditi.", objašnjava Neven Kapun, dr.med. spec. urolog.
Po veličini varikokela dijeli se na male, srednje i velike. Male su primjetne samo kod napinjanja ili kada nosite nešto teško. Srednje se mogu dijagnosticirati opipavanjem testisa, a velike su naoko uočljive.

"Oko 20 posto muškaraca ima varikokelu, neki od tri stupnja.", kaže urolog i dodaje da zahvat nije potreban.
Tri razloga kada će se napraviti operativni zahvat:
  • Ako se testis zbog oboljenja smanji;
  • Ako muškarac osjeća bol;
  • Ako nalazi pokažu da varikokela uzrokuje neplodnost muškarca.
Izvor:  vecernji.hr

Primjedbe