Preskoči na glavni sadržaj

Očuvajte zdravlje crijeva ovim jednostavnim trikom ! Obavezno pročitajte!


Istraživanje koje su proveli biolozi s Massachusetts Institute od Technology (MIT) pokazalo je da post, odnosno uzdržavanje od hrane kroz najmanje 24 sata, značajno povećava sposobnost matičnih stanica crijeva da se regeneriraju.
Naime, kako ljudsko tijelo stari, matične stanice crijeva postupno gube sposobnost obnavljanja, a s obzirom da su one izvor svih novih stanica crijeva, njihovo propadanje otežava oporavak od gastrointestinalnih infekcija i ostalih zdravstvenih problema koji se mogu javiti u crijevima.

Desetljećima su znanstvenici bili svjesni da je niskokalorična prehrana povezana s produženjem života, kako u ljudi tako i kod drugih organizama.
Crijevne matične stanice odgovorne su za održavanje crijevne flore, koja se inače obnavlja svakih pet dana. No, kada dođe do ozljede ili infekcije matične su stanice od presudne važnosti za popravak nastale štete. Međutim, ta njihova sposobnost regeneracije starenjem se smanjuje i crijevima je potrebno duže vrijeme da se oporave.

U ovoj su studiji znanstvenici s MIT-a utvrdili da se taj dio starenja ljudskog tijela može preokrenuti 24-satnim postom, koji dramatično poboljšava sposobnost matičnih stanica da se regeneriraju – sposobnost matičnih stanice da se regenerira udvostručava se, i to podjednako i kod mladog i kod starog organizma.

Istraživanje je provedeno na miševima, a pokazalo je da su kod onih koji su postili stanice počele sagorjevati masne kiseline umjesto glukoze, a upravo je to promjena koja potiče matične stanice da postanu sklonije regeneraciji.
Otkriveno je i da se obnovu matičnih stanica može dodatno potaknuti molekulom koja aktivira isti metabolički „prekidač“, a farmaceutska istraživanja koja bi slijedila put ove studije mogla bi otvoriti mogućnost da se patološki procesi vezan uz starenje uspore i lijekovima.

To otkriće, naime, sugerira da bi i lijekovi mogli stimulirati regeneraciju bez potrebe za postom, a ova će studija biti temelj za istraživanje da li se isti princip „prekidača“ koristiti i u obnovi matičnih stanica ostalih tkiva.
 
Izvor: poliklinikaribnjak.hr

Primjedbe