Kako pobijediti zatvor na prirodan i jednostavan način!


Zatvor ili opstipacija je tegoba s kojom ima problema sve više ljudi, a ako se ne počne rješavati na vrijeme, kasnije može dovesti do sve većih komplikacija i situacija opasnih po zdravlje. Dobro je znati što pomaže kod zatvora kako bi se što prije riješili neugode.

Što sve pomaže kod zatvora?


 Kako bi problemi s probavom uskoro postali samo dio prošlosti, potrebno je promijeniti određene životne navike, a pritom se najviše misli na prehrambene navike. Nije svejedno što jedete i što u velikoj mjeri unosite u organizam.

Doktori su složni kako za liječenje zatvora treba poraditi na tome da pojačate unos namirnica koje u sebi imaju dovoljno vlakana. Bilo bi dobro kada bi na jelovnik uvrstili namirnice poput povrća i svih onih namirnica koje u sebi sadrže vlakna netopiva u vodi zbog čega brže prolaze kroz crijeva i pomažu ubrzati rad probave.
Osim njih dobra su i vlakna koja se otapaju u vodi, a zbog kojih je stolica mekša i prolaz kroz crijeva je lakši. Hrana koju bi trebali jesti ne samo dok imate zatvor nego inače je grah, razna variva, brokula, integralna riža i kuhani krumpir, ananas i sjemenke lana.

Ako imate problema sa zatvorom i niste sigurni kako da si pomognete, pokušajte s provjerenom i učinkovitom metodom. Ponekad nije potrebno posegnuti za lijekovima koji mogu dovesti do negativnih nuspojava, nego umjesto njih se osloniti na prirodne metode kao što je masaža.
Želite li se riješiti zatvora, pokušajte izmasirati trbuh tako što ćete činiti kružne pokrete rukom u smjeru kazaljke na satu. Važno je da pokreti budu nježni i da ne stiskate prejako trbuh. Osim masažom možete si pomoći i toplim oblogama koje ćete staviti na donji dio trbuha. To može biti ručnik, gaza ili bilo koji komad pamučne tkanine.

Kod zatvora pomaže i voda. Potrebno je svaki dan popiti između 6 i 8 čaša vode, a osim vode savjetuje se i čaj od komorača, zeleni čaj i čaj od metvice. Osim navedenog pomoći vam može i mješavina vode, soli, šećera i soda bikarbone.
Dok pokušavate izliječiti zatvor izbjegavajte namirnice u kojima nema dovoljno vlakana i s kojima bi se mogli još više zatvoriti. U pitanju su namirnice poput crvenog mesa, banana i pržene hrane.

Izvor:  savjetnica.com

Primjedbe