Evo kako ćete se trajno riješiti podočnjaka!


Kada se pogledate u ogledalo, prvo što pomislite jest: 'Čovječe, kolike podočnjake imam!'? Želite ih se riješiti na prirodan način? Evo nekoliko savjeta kako to možete pokušati učiniti.

Podočnjaci mogu nastati zbog niza faktora. Jedan od najčešćih je umor, neispavanost, predug boravak pred računalom ili TV ekranom. No, mogu biti i znak nekih zdravstvenih tegoba (alergije, bolesti srca, bubrega, jetre, štitnjače…), ali i genetski predispozirani, odnosno ako ih imaju vaši roditelji, mnogo su veće šanse da ćete ih i vi imati.
Uz sve ovo treba znati i da je koža oko očiju oko četiri puta tanja od kože na ostalim dijelovima tijela te je jače pigmentirana, posebice kod osoba tamnije puti. Također, koža oko očiju izložena je naporima kojih najčešće nismo ni svjesni – primjerice, u toku dana trepnemo oko 15,000 puta, a svoj trag ostavljaju i sunce, vjetar, hladan ili suhi zrak.

Od kreme do operacije
Za rješavanje podočnjaka postoji niz tehnika. Jedna od najraširenijih su razne kreme i korektori. No, postoji i operativni zahvat nazvan blefaroplastika. Kod blefaroplastike kirurg reže donju vjeđu i ulazi u njezine dublje strukture te vrši korekciju masnih naslaga u koje je uronjena očna jabučica, a koje su se pomaknule i stvorile podočnjake, odnosno naslage ispod očiju.

Prirodni preparati
Ipak, u tinejdžerskim godinama najbolje je krenuti od samog početka, dakle započeti neki od tretmana prirodnim preparatima. Ako oni ne pomognu, a ovaj vas problem i dalje muči i smeta vam pri svakom pogledu u ogledalo, trebat ćete se obratiti ljekarniku, a u konačnici i liječniku.

Krumpir – stavite ga u hladnjak na pet do deset minuta, a potom izrežite dva koluta od njega te kolutove smjestite na zatvorene kapke i područje oko očiju i ostavite da stoji 15 do 20 minuta. Ovo je odlično za vrećaste podočnjake – gotovo odmah se vidi smanjenje vrećica ispod očiju. Ponavljajte barem jednom dnevno.

Mlijeko – u hladno mlijeko uronite komadiće vate, lagano ocijedite te ih stavite na kapke i područje oko očiju. Meditirajte u ležećem položaju od 20 minuta do pola sata. Ovo je dobro i za upaljene oči i za podočnjake, ali treba provoditi barem jednom dnevno.

Krastavac – ovo je povrće već dugo poznato kao melem za oči i područje oko očiju. Krastavac je potrebno prije ohladiti, a potom kolutove staviti tako da pokrivaju oči i područje oko očiju. Odrijemajte kojih dvadesetak minuta i podočnjaci će se smanjiti, a okrijepit ćete i umoran um.

Vrećice čaja – smočite vrećice čaja po izboru u hladnoj vodi, a potom ih smjestite u hladnjak na kojih pet do deset minuta. Nakon toga s njima na oči i podočnjake i neka stoje od 20 do 30 minuta. Kada prođe ovo vrijeme, umijte se hladnom vodom. Posebno su dobri čajevi od kamilice ili zeleni čaj za ovaj problem.

Bjelanjak – razmutite bjelanjak jajeta i četkicom ga lagano nanesite oko očiju, odnosno na podočnjake. Kako se bjelanjak suši, osjetit ćete zatezanje, ali bi se i podočnjaci trebali smanjiti. Ostavite da stoji dvadeset minuta, a potom isperite hladnom vodom.

Hladna žlica – žlicu stavite u zamrzivač da se 'smrzne', a potom najširim dijelom prislonite na podočnjake i držite dok se žlica ponovno ne ugrije. Dobro je raditi s dvije žlice ili jednu držati u zamrzivaču, a drugu na podočnjaku.

Na što još treba paziti?Spavajte dovoljno i pokušajte ne provoditi previše vremena pred ekranom, posebice u sitnim noćnim satima.

Jedite zdravo – kao i u svemu, i kod podočnjaka je bitna zdrava prehrana. Podočnjaci, posebice oni crni, često su povezani s nedostatkom vitamina K i B12. Stoga jedite mnogo voća i povrća, prije svega zelenog lisnatog povrća kao što su špinat, kupus, kelj i slično. Također, smanjite unos soli jer previše soli u organizmu može rezultirati nakupljanjem vode u tijelu, a samim time i pojavom podočnjaka.

Pijte dovoljno vode, posebno ako imate tamne podočnjake. No, nemojte piti previše tekućine prije odlaska na spavanje jer to može rezultirati podočnjacima ujutro.

Prestanite pušiti – pušenje izaziva podočnjake.

Provjerite sinuse i nos – začepljen nos i upaljeni sinusi izazivaju podočnjake.

I za kraj – prihvatite ono što ne možete promijeniti, a to je sljedeće:
  • Nejednaku pigmentaciju kože koja može izazvati tamne podočnjake
  • Izraženije podočnjake kada ste na suncu jer sunce izaziva jaču proizvodnju melanina, a to može izazvati podočnjake
  • Nasljedni faktor – ako imate podočnjake, a imaju ih i vaši roditelji, očito se radi o genima
  • Prirodni izgled – podočnjaci mogu nastati kao sjena vaših očiju i slično.
Izvor: teen385.com

Primjedbe