Jabučni ocat za snižavanje glukoze u krvi



Jabučni ocat se koristi kao lijek i prevencija mnogih bolesti već stotine godina. Kada se govori o utjecaju jabučnog octa na razinu glukoze u krvi kod dijabetičara, tu postoje  neki obećavajući rezultati.
Naime, u istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Functional Foods, ispitanici s lagano povišenom razinom glukoze u krvi na tašte, a koji su pili 1 žlicu jabučnog octa dva puta dnevno, uspjeli su sniziti za otprilike 9 posto razinu glukoze u krvi, u usporedbi sa kontrolnom skupinom, koja nije dobivala ocat.
Iako ispitanici nisu uspjeli smršaviti uz pomoć octa, sniženje glukoze u krvi je ipak koristan učinak za osobe koje imaju povišen rizik od razvoja dijabetesa.
Konačni zaključak je da ocat ipak nema čarobnu moć i neće puno pomoći u mršavljenju, međutim, za jabučni ocat možemo reći kako se radi o kvalitetnoj namirnici i kako bi ga svakako valjalo uvrstiti u prehranu bilo u salati ili kao specijalni napitak. Ako se ipak odlučiš na kuru mršavljenja uz pomoć jabučnog octa, imaj na umu da ga obavezno moraš razrijediti vodom. Jabučni ocat je jaka kiselina koja može štetiti zubima, nagrizajući zubnu caklinu poput gaziranih pića.


Ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuka koji se ostavlja da fermentira nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi. Dobiveni proizvod sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i mangan, no najvredniji sastojak preuzet iz jabuka je pektin. Pektin je prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sustavu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti. Pektin usporava apsorpciju glukoze što održava stabilnu razinu inzulina. Pektin ublažuje oscilacije u razini šećera u krvi i osjećaju gladi, zbog čega je, vjerojatno, jabučni ocat postao dio popularne kure mršavljenja.

Kako napraviti i konzumirati jabučni ocat?
Domaće je najbolje, ako tako misliš napravi svoj jabučni ocat.
-Jabuke operi i očisti od truleži i kličaka te neoguljene stavi u drvenu ili plastičnu bačvu, istuci drvenim batom, pokrij čistom krpom te stavi na toplo mjesto 1 do 2 dana.
-Ako nema dovoljno soka, prelij hladnom vodom tako da tekućina bude dva prsta iznad jabuka. -Ponovno prekrij krpom i ostavi na toplom 3 do 4 tjedna. Nakon vrenja ocijedi jabučni sok. -Prekrij ga čistom krpom i ostavi da stoji nekoliko dana.
-Dobiveni ocat ulij u boce.

Konzumacija:

Ako se odlučiš za svakodnevnu konzumaciju bilo domaćeg ili kupovnog jabučnog octa bitno je da ga uvijek razrijediš s vodom: Svako jutro potrebno je razmutiti u čaši vode 2 do 3 žličice octa i popiti na prazan želudac. U čašu možeš dodati i 1 do 2 male žlice meda.

Izvor:zdravakrava.24sata.hr


Primjedbe