Špinat salata-salata koja diže iz mrtvih!


Špinat se smatra jednom od najzdravijih namirnica svijeta koja je izrazito bogata hranjivim tvarima (klorofilom, proteinima, mineralima, željezom, magnezijem i fosforom) uz nisku kalorijsku vrijednost.
Tamno lisnato povrće poput špinata neophodni su za zdravlje kože, kose i kostiju. Moguće zdravstvene prednosti konzumiranja špinata uključuju poboljšanje kontrole šećera u krvi kod dijabetičara, smanjenje rizika od raka, snižavanje krvnog tlaka, poboljšavanje zdravlja kostiju i smanjenje razvoja astme.

Zdravstvene prednosti špinata

Upravljanje dijabetesom

Špinat sadrži antioksidans poznat kao alfa-lipoična kiselina koja dokazano smanjuje razinu glukoze. Povećava osjetljivost na inzulin i sprječava stresom uzrokovane oksidativne promjene kod ljudi koji boluju od dijabetesa.

Prevencija raka

Špinat kao i ostalo zeleno povrće sadrži klorofil koji dokazano djeluje u blokiranju kancerogenih učinaka tvari koje nastaju prilikom pečenja/prženja hrane na visokim temperaturama.

Prevencija astme
Rizici za razvoj astme su niži kod ljudi koji konzumiraju velike količine beta-karotena i ostalih hranjivih tvari koje se nalazi u špinatu.

Snižavanje krvnog tlaka
Zbog velikog udjela kalija, špinat se preporučuje svima s povišenim krvnim tlakom. Nizak unos kalija može dovesti do razvoja visokog krvnog tlaka.

Poboljšanje probavnog sustava
Visoki udjel vlakna i vode u špinatu pomaže u problemu zatvora i promicanju zdravog probavnog trakta.

Zdrava koža i kosa
Špinat kao i drugo lisnato povrće sadrži vitamin A koji je neophodan za održavanje zdravlja noktiju i kože dok vitamin C održava kolagen. Također je prepun željezom koji je najčešći uzrok gubitka kose.

Salata od špinata
Sastojci:
  • 1/2 špinata
  • 1/2 dl ulja
  • 1/2 dl octa
  • sol
  • češnjak
  • papar
Priprema:

Mladi špinat operemo, ocijedimo i narežemo na sitne rezance. Polijemo mješavinom ulja, octa, soli i češnjaka. Popaprimo i dobro izmiješamo.
Vrijeme pripremanja: 15 min.

Izvor: rtl.hr

Primjedbe