BLITVA ČINI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE !

OVA, JEDNA OD NAJZDRAVIJIH VRSTA LISNATOG POVRĆA NEMA VELIKU ENERGETSKU VRIJEDNOST, ALI IMA ODLIČNU KOMBINACIJU TRADICIONALNIH VITAMINA I MINERALA, FITONUTRIJENATA I DIJETALNIH VLAKANA.

Veoma je korisna za povećanje imuniteta, a i dobar je diuretik.
Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i “vitaminima za oči”.
Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na cIJelo tIJelo, jer je najviše i izloženo suncu.

ŠTITI OD KANCEROGENIH MATERIJA IZ CIGARETA

Ako ste nepušač, a u kući ili u neposrednoj blizini imate jednog ili više pušača i ne možete ih izbjeći nego udišete dio njihovog dima iz cigareta, možete se zaštititi konzumiranjem hrane koja sadrži povećane količine beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Jedna od namirnica koja vam u tom slučaju može pomoći je blitva.

Blitva obezbjeđuje nutrijente koji mogu povoljno regulisati visoki krvni pritisak i povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, redukuju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

Blitva ima visok sadržaj vitamina C i beta-karotina i obilje mineralnih soli. Blitva sadrži i velike količine vitamina B1, B2, te kalijum, magnezijum, mangan, gvožđe, kalcijum i druge važne sastojke.

Ima i zavidnu količinu ugljenihidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja. Celulozna vlakna su važna jer za sebe vežu višak vode i otrovne sastojke. Ugljenihidrati su važni za mozak i nervni sistem.

Osim toga, poboljšava i krv, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tijela. Konzumiranjem blitve u organizam se unose značajne količine vitamina K, koji sprječava djelovanje ćelija koje razaraju kosti. Vitamin K se u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice pomažu kod upale bešike i bubrega. Obarena blitva s nasjeckanim bijelim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospješuje izlučivanje mokraće i čisti krv.

Primjedbe