Ove namirnice su uzrok opakih bolesti !


Namirnice koje su odgovorne za opake bolesti

Američki centar za javne interese (CSPI) objavio je izvještaj na kojem se nalazi nekoliko najrizičnijih namirnica koje je nadgledala američka administracija za hranu i lijekove (FDA).
Američki centar za javne interese (CSPI) objavio je izvještaj na kojem se nalazi nekoliko najrizičnijih namirnica koje je nadgledala američka administracija za hranu i lijekove (FDA). Ova agencija je inače odgovorna za regulaciju proizvoda, morskih plodova, jaja i mliječnih proizvoda, kao i pakirane hrane kao što su keksi i maslac od kikirikija. Izvještaj se odnosi na cijeli svijet. U ovom članku vam donosimo 3 namirnice koje su krive za razvoj bolesti u svijetu.

Jaja

Velika većina bolesti uzrokovanih jajima je usko povezana sa salmonelom. Regulative za čišćenje i inspekciju jaja je ustanovljena 70ih godina prošlog stoljeća. Ovaj potez vladajućih organa je reducirao epidemiju salmonele uzrokovanu fekalnom zarazom ljuske jajeta. Međutim, Salmonella Enteritidis, jedna od raširenijih tipova salmonele u jajima današnjice, inficira jajnike inače zdravih kokoši i zagadi jaja prije nego što se ljuska uopće formira. Značajno, konačni propisi koji zahtijevaju usvajanje kontrole usmjerene na smanjenju Salmonelle Enteriditis u proizvodnji jaja usvojene su tek 2009. godine. Ove propise su proizvođači jaja trebali primijeniti u razdoblju između 2010. i 2012. godine. Polovica svih epidemija uzrokovanih jajima dogodila se u restoranima i drugim prehrambenim objektima.

Tuna

Trovanje histaminom, bolest uzrokovana skombrotoksinom je najčešći slučaj bolesti povezana sa tunom. Ova bolest je pokosila više od 2300 ljudi (koji su prijavili simptome bolesti). Truljenje svježe ribe brzo nakon što je ulovljena, a ako je pohranjena na temperaturi koja je viša od 21 stupanj. Truljenje ove ribe uzrokuje puštanje prirodnih toksina koje su jako opasne za ljude. Adekvatne hladnjače i priprema mogu usporiti proces truljenja, no ne mogu uništiti toksine kuhanjem, zamrzavanjem, dimljenjem ili konzerviranjem.
Simptomi trovanja histaminom mogu uzrokovati crvenilo na koži, glavobolje, grčeve u predjelu abdomena, mučnine, dijareju, lupanje srce i gubitak vida. Osim skombrotoksina, norovirus i salmonela uzrokovale su bolesti vezane uz konzumaciju tune, zahvaćajući otprilike 1000 ljudi. Oko 65 % svih epidemija povezanih sa tunom uzrokovane su u restoranima.

Krumpir
Krumpiri, dolazeći često u obliku krumpir salate, povezani su sa 108 epidemija i preko 3600 osoba koje su prijavile bolest od 1990. godine.Krumpiri rastu pod zemljom, no uvijek se kuhaju prije konzumacije. Epidemije su povezane sa jelima, kao što je krumpir salata, koje mogu sadržavati velik broj sastojaka koju su patogeni. Salmonela je jedna od najčešćih, povezana sa više od 30% epidemija bolesti hrane uzrokovane krumpirom. Esherihia Coli se također pojavljuje u kategoriji krumpira, povezuje ju se sa 6 epidemija bolesti hrane uzrokovane krumpirom. Normalno pronađeni u izmetu životinja, prisutnost salmonelle i Esherihia Coli u jelima sa krumpirom mogu indicirati kontaminaciju od sirovih pa sve do kuhanih sastojaka ili moguće iz sirovog mesa ili peradi tijekom rukovanja i pripreme. Shigella i Listeria monocytogenes se također pojavljuju u epidemijama povezanih sa hranom kojoj je glavni sastojak krumpir. Shigella se lako prenosi sa inficirane osobe na hranu, a indikator ovome može biti nestručno rukovanje prilikom pripreme.

Izvor: zenskikutak.hr

Primjedbe