Ova tri pregleda su ključna za život svake žene ! A evo i zašto...



Postoji par pretraga koje bi svaka žena trebala obaviti, jer te pretrage često znaju biti spasonosne. Stručnjaci su nakon duge rasprave došli do zaključka kojih bi 3 pretrage trebala obaviti svaka žena.
Postoji par pretraga koje bi svaka žena trebala obaviti, jer te pretrage često znaju biti spasonosne. Stručnjaci su nakon duge rasprave došli do zaključka kojih bi 3 pretrage trebala obaviti svaka žena. Papa test bi svaka žena nakon 18 godine trebala obavljati jednom godišnje, mamografiju bi svaka žena trebala obavljati svake dvije godine nakon što pređe 40 godina, dok denzitometriju se preporuča kontrolirati nakon 50 godine života. Ukoliko postoje genetske predispozicije za ranije obolijevanje prema preporuci liječnika pretrage možete kontrole možete početi i u ranijoj dobi.

1. Papa test – papa test je pretraga koja nam služi u otkrivanju raka grlića maternice, te nekih spolnih bolesti. Stručnjaci smatraju da liječnički pregled treba obaviti svake godine. Kada idete u posjet ginekologu, zamolite ga da vam usput obavi i papa test. Ova pretraga se obavlja tako da ginekolog pomoću špatule uzme uzorak grla maternice te ga pošalje na laboratorijsku analizu.

2. Mamografija – mamografija je jedan od najvećih pomoćnika u borbi sa rakom dojke. Ova pretraga može otkriti bolest u ranom stadiju i tako pomoći prevenciji te opake bolesti. Liječnici preporučuju da je svaka žena nakon navršenih 40 godina dužna obaviti ovu pretragu, te nakon toga svake dvije godine ponoviti istu. Ako u obitelji imate slučaj raka dojke, vrlo je važno kontaktirati liječnika kako bi on odredio da li vam je potrebna mamografija prije vremena predviđenog za to. Liječnik će vas uputiti na pretragu koja se obavlja tako da vam stisne dojke između dvije plastične ploče te ih snimi rendgenskim zrakama. Rendgenska slika je najjasnija 2 tjedna nakon početka ciklusa, jer su dojke tada najmanje osjetljive. Ako liječnik uoči na snimku kvržice poslat će vas na biopsiju.

3. Denzitometrija – ovom pretragom se kontrolira gustoća koštane srži, a trebala bi ju obaviti svaka žena u menopauzi. Ova pretraga se često naplaćuje pa ju žene izbjegavaju. No od velike je važnosti da ju žene obave. Pretraga uključuje mjerenje koliko je kost zdrava. Svakako se obratite liječniku za ovu pretragu čim uđete u menopauzu kako bi spriječili opasne bolesti kostiju kao što je osteoporoza. Ovom pretragom se može uspješno odrediti koje je mjere potrebno poduzeti kako bi kost bila što zdravija.

Izvor: zenskikutak.hr

Primjedbe