Holesterol i rak debelog crijeva usko povezani !

Holesterol se u krvi prenosi pomoću čestica koje se nazivaju lipoproteini. Lipoproteini velike gustine (ili skraćeno HDL) prenose holesterol koji je označen kao HDL holesterol ili "dobar" holesterol. Lipoproteini male gustine (ili skraćeno LDL) prenose holesterol koji je označen kao LDL holesterol ili "loš" holesterol.

Pretpostavlja se da HDL uklanja holesterol iz zidova arterija i vraća ga nazad u jetru radi njegove prerade. Uklanjanjem
holesterola sa zidova krvnih sudova sprečava se ateroskleroza i time je rizik za moždani udar i srčani udar sveden na minimum. Muškarci imaju niži nivo HDL holesterola u svom organizmu od žena. Izvesne promene u ishrani i životnom stilu mogu imati pozitivne efekte na povećanje nivoa HDL holesterola: koristiti maslinovo ulje umesto suncokretovog, izbegavati zasićene masne kiseline, jako su korisne jabuka, dunja i šargarepa, pojačanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja, smanjenje gojaznosti itd.
Prehrana s visokim udjelom holesterola u istraživanju američkih naučnika povezana je s većim rizikom obolijevanja od raka debelog crijeva.
Prema nalazima prikupljenima u eksperimentima na University of California, prehrana koja obiluje holesterolom može rast tumora debelog crijeva ubrzati do 100 puta.

Slično povećanje brzine razvoja tumora je uočeno i kod životinja kojima su naučnici modificirali gene zadužene za regulaciju fosfolipida, primarnog tipa masti u ćelijskim membranama, što je ćelije potaknulo da samostalno povećaju vlastitu proizvodnju holesterola. Paralelno s povećanjem prisutnosti holesterola povećavala se i brzina diobe ćelija tumora, naglašavaju istraživači.

Izvor:avaz.ba

Primjedbe