Grickalice koje nisu štetne za naš organizam!!


Užine između obroka najčešće su nezdrave i pune kalorija. U trenucima "napada gladi", kada poželimo nešto slatko ili slano, ipak ne bi trebalo da posežemo za nezdravim obrocima i raznim grickalicama punim nezdravih kalorija.

Kvalitetnu zamjenu možemo da pronađemo u namirnicama koje će zadovoljiti našu glad i obezbijediti sastojke koji su neophodni za funkcionisanje organizma. Evo nekih primjera čime možete da zamijenite vašu uobičajenu užinu:

Sorbet umjesto sladoleda

Sladoled je jedan od omiljenih deserta, ali sadrži mnogo masti i šećera. Voćni, ledeni sladoled odnosno sorbet po sastavu je drugačiji od uobičajenog, ima manje kalorija, ali je podjednako ukusan.

Medenjaci umjesto čokolade

Nažalost, mliječna čokolada ubraja se u najgore neprijatelje zdravlja. Kada sljedećeg puta poželite nešto slatko, pojedite domaći medenjak od prirodnog meda, koji sadrži mnogo manje štetnih sastojaka.

Suvo grožđe umjesto karamela

Sušeno voće sadrži prirodni šećer i mnogobrojne korisne sastojke. Umjesto karamela, koje su pune kalorija i bijelog šećera, šaka suvog voća dnevno može da nam pomogne da "zavaramo glad" i unesemo hranljive materije.

Kokice umjesto čipsa

Ukoliko ih začinimo sa minimumom ulja i soli, kokice mogu da budu zdrava užina. Za razliku od čipsa, koji sadrži masti i soli u velikim količinama, kokice su niskokalorične i znatno manje štetne.

Voće umjesto keksa

Kada osjećamo da nam nedostaje energija, iz navike najčešće posežemo za slatkišima. Budući da kolači i keks sadrže velike količine šećera, najbolje je odabrati voće koje je puno fruktoze, vitamina i hranljivih sastojaka, koji će nam nadoknaditi potrebnu energiju.

(novosti.rs)

Primjedbe