Preskoči na glavni sadržaj

Celulit - nekada je bio simbol bogatstva žene...a danas je sramota!


Žene prirodno nakupljaju više masnog tkiva od muškaraca, posebno u kritičnim zonama na kojima se nakuplja i najviše celulita. Studije su pokazale da muškarci značajno bolje oksidiraju masno tkivo od žena, a moguće je da na to utječe upravo estrogen
Celulit je, bez sumnje, jedan od najvećih problema s kojima se suočava gotovo svaka žena. Naime, prema procjenama, između 85 i 98% žena ima problema s celulitom. Iako se nekad smatrao simbolom bogatstva, jer je bio karakterističan za žene koje uživaju u kvalitetnoj hrani i ništa ne moraju raditi, danas je celulit neprijatelj žena i znak nebrige, lošeg životnog stila i manjka tjelesne aktivnosti.

Šta je celulit?

Celulit su naslage masnog tkiva koje se nakupljaju najprije na nogama i stražnjici, ali i na bokovima, stomaku i rukama, a izgledaju kao tkivo s karakterističnim udubinama i čvorićima („narandžina kora”). Celulit su, preciznije, pod kožom nagomilane masnoće i toksini koji izazivaju slabljenje vezivnog tkiva koje povezuje kožu s mišićima i stvaranje nabora na koži.
Na stvaranje celulita najprije utječu hormoni, a ključnu ulogu ima estrogen. Hormoni imaju funkciju da, daju čvrstoću i elastičnost kože, reguliraju cirkulaciju krvi i limfe te pospješuju gomilanje masnog i vezivnog tkiva. Uz estrogen, u stvaranju i gomilanju celulita sudjeluju i drugi hormoni, poput katekolamnina (adrenalin, noradrenalin i kortizol) te inzulina, prolaktina te tiroidnih hormona.

Žene prirodno nakupljaju više masnog tkiva od muškaraca, posebno u kritičnim zonama na kojima se nakuplja i najviše celulita. Studije su pokazale da muškarci značajno bolje oksidiraju masno tkivo od žena, a moguće je da na to utječe upravo estrogen.

Ishrana i preventiva

Banane
Banane su voće s najboljim omjerom kalija i natrija što je izvrsno za osobe sklone celulitu. Natrij povećava zadržavanje vode što je povezano s nastankom celulita, dok kalij ima suprotne učinke. Osim toga, banane potiču zdravlje krvotoka što osigurava dopremanje nutrijenata ćelijama te brže izbacivanje nakupljenih toksina što je također pozitivno u sprečavanju nastanka celulita.

Voda
Iako se ne radi o hrani, već piću – voda je temelj svake prehrane za borbu protiv celulita. Voda pomaže u izbacivanju toksina koji su odgovorni za nakupljanje celulita. Također, neadekvatan unos vode potiče nakupljanje vode i nastanak celulita.

Suncokretove sjemenke
Ove sjemenke su pune nutrijenata za borbu protiv celulita: bogate su vitaminom E, kalijem i cinkom, dobar su izvor selena i vitamina B6. Upravo je B6 neophodan za pravilnu apsorpciju cinka u crijevima, ali ima i svojstva borbe protiv nastanka celulita: igra važnu ulogu u metabolizmu proteina te jača vezivna tkiva. Upravo su slaba vezivna tkiva jedan od uzroka nastanka celulita. Drugo, ponaša se kao prirodni diuretik, pomaže u izbacivanju nakupljene vode.

Chilli i kajenska papričica
Chilli je izvrstan izvor vitamina C i E i kalija te koncentrirani izvor vitamina B6. Osim toga, kapsaicin kojeg sadrže ove dvije biljke povećava tjelesnu temperaturu pa time i povećava razinu potrošnje energije, a usto, kapsaicin smanjuje i apetit pa smanjuje potrebu za hranom.

Brazilski oraščići
Ovi visokovrijedni orašasti plodovi izvrstan su izvor selena koji utječe na zdravlje kože, ali i poboljšava antioksidativni kapacitet organizma. Osim toga, ovi oraščići su dobar izvor kalija i vitamina E. No, imajte na umu njihovu visoku kalorijsku vrijednost pa ih konzumirajte umjereno.

Izvor: ladiesin.ba

Primjedbe