Što jesti za zdrave zube?


Lijep i blistav osmijeh je često prvo što će sugovornik primijetiti na vašem licu pa se pobrinite da on takav postane ili ostane...

Možda mislite da su grožđice loše za vaše zube jer su slatke, ali one ih ustvari čuvaju. Jabuka će vam pomoći pri izbjeljivanju, a sir ih učiniti jakima...

Grožđice

Istraživanja navode da zobene pahuljice s grožđicama pomažu u čišćenju usne šupljine brže nego pahuljice bez grožđica. Žvakanje grožđica potiče izlučivanje sline, što pomaže u borbi protiv karijesa i naslaga.

Jabuka

Već samo žvakanje jabuke pomaže u čišćenju zuba! U njima ćete pronaći i visoku koncentraciju jabučne kiseline, koja je i sastojak pojedinih pasti za zube. Ona potiče stvaranje sline, koja pak čisti zube i otklanja mrlje, informacija je iz studije objavljene na Sveučilištu Grenada u Španjolskoj.

Ananas

Ovo je jedino voće koje sadrži bromelin, sastojak s protuupalnim svojstvima i sposobnošću čišćenja.

Brokula

Stomatolozi kažu da žvakanje brokule održava zube čistima i zdravima! Povrće je to bogato vlaknima. Ako vam je prehrana bogata vlaknima pomažete organizmu u borbi protiv upala, pa i onih usne šupljine.

Sir

Sir vaše zube održava jakima uz pomoć minerala, poput kalcija i fosfora te proteina koji čuvaju zubnu caklinu. Tvrdi sir čisti zube stimulirajući proizvodnju sline.

Voda

Za zdravlje i ljepotu zubi preporučuje se i ispijanje vode! Ona također potiče izlučivanje sline, a ako je pijete nakon obroka isprat će nečistoće i osvježiti dah.

/ordinacija.hr/

Primjedbe