Ovo svi stavljamo u drugi plan, a ključan je faktor za normalan život!


Važnost dobrog sna i odmora za čovekovo zdravlje zaista je nepobitna. Smatra se da je dobar san, pored zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti, ključni faktor zdravog života.

Veliki broj ljudi svoje navike spavanja i odmora pripisuju umoru, kako fizičkom tako i psihičkom, a najviše godinama. Opšte je prihvaćeno pravilo da starije osobe imaju više kvalitetnog sna nego mlađe. Međutim, veliki broj starijih osoba ima problem sa spavanjem i kvalitetom odmora. Razlozi mogu biti povezani sa medicinskim stanjem poput depresije ili demencije. Ovakva stanja mogu biti uzroci prekinutog sna (česta noćna buđenja bez odmora u kontinuitetu).

Takođe, loš san može kod svih osoba ili doprineti ili uticati na razvoj određenih bolesti. Loš san negativno utiče na čovekovu memoriju i druge mentalne sposobnosti. Tako san direktno utiče na tzv. amiloidne beta proteine mozga, što za posledicu može imati upravo razvoj demencije.
Prema istraživanju, to može biti začarani krug gde su demencija i loš san obostrano povezani i zavise jedan od drugog. Slični opasni ciklusi mogu biti povezani i sa drugim bolestima. Ipak, neke navike spavanja smatraju se i normalnim. Starije osobe su često sklone da rano odu u krevet i da rano ustanu ujutru. Neke od njih pod stare dane spavaju nešto manje nego ranije, što se takođe smatra normalnim. Važno je prepoznati san kao veoma bitan faktor zdravlja, i kod mladih i kod starijih osoba.

Još jedan primer uticaja sna na zdravlje jeste tzv. opstruktivna spavaća apnea (teško disanje i gušenje tokom spavanja), što ukazuje na bolest srca i dijabetes. Kod takvih osoba san može biti indirektno povezan sa menatalnim sposobnostima.
Istraživanje navodi da prilikom sna ili spavanja nije bitna samo dužina već i kvalitet sna. Starije osobe mogu poboljšati kvalitet sna uvođenjem fizičkih ili društvenih aktivnosti u svoju dnevnu rutinu, a pred spavanje da prilagode i temperaturu sobe na najprijatniji nivo i smanje eventualno izlaganje veštačkoj svetlosti na minimum. Osim toga, značajan je i boravak svih osoba na dnevnoj svetlost, jer to pomaže telu da ima normalan ritam – ciklus spava – budan.

Na kraju savetuje se svima da ne treba čekati starost i pa onda razmišljati o problemima spavanja već da dobre navike spavanja u ranijim godinama štite od problema sa spavanjem i u starosti.

Izvor:  krstarica.com

Primjedbe