Kruh i tjestenina su ipak korisni


Poznata američka nutricionistinja Rijanon Lambert otkrila je za britanski "San" da izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane je veoma pogrešno.

Ako želite da izgubite kilograme, vjerovatno ste pokušavali da se držite određenih grupa namirnica, te da u potpunosti izbacite ugljene hidrate koji se smatraju najvećim krivcem gojenja. Ali, da li je to zaista tako?

Stručnjak za ishranu, autorka knjige i Instagram zvijezda Rijanon Lambert ima dobre vijesti za sve ljubitelje ugljenih hidrate.

Dok je izbacivanje ugljenih hidrata nekada bilo predstavljeno kao rješenje za gubljenje težine, Rijanon je rekla za "San", da aktinskova dijeta i slične su pomogle da se "pobije" mit da ugljeni hidrati goje.

"Ove dijete zabranjuju unos hljeba, tjestenine i krompira, zamjenjujući ih namirnicama bogatim proteinom, poput mesa, jaja i hranom bogatom mastima. Upravo zbog toga je postala rasprostanjena zabluda da nas svi ugljeni hidrati čine debelim. Stav je da ugljeni hidrati treba smanjiti u ishrani je jednostavno pogrešan", ističe.

Razlog je zato što određeni ugljeni hidrati su od vitalnog značaja za našu ishranu jer obezbjeđuju najveći izvor energije.

Mnogi ugljeni hidrati se razbijaju i pretvaraju u glukozu, koju potom tijelo koristi kao energiju za naše mišiće dok vježbamo, kao i rad mozga.

Takođe, oni se mogu pretvoriti i u masti, skaldištenu energiju, koje tijelo kasnije može koristiti.

/B92/

Primjedbe