Kadulja - višenamjenska biljka

 

Latinsko ime kadulje salvia znači spasiti ili liječiti. Kadulja je vrlo ljekovita biljka, a u doba Karla Velikoga sadila se skoro u svakom vrtu te se radi svojih svojstava smatrala svetom biljkom.

U povijesti su je Egipćani, Rimljani, Grci te kasnije Europljani koristili za brojne bolesti poput bolesti usta, usne šupljine i grla, kod reume, probavnih smetnji i upale mjehura. Ova biljka sije se u travnju i svibnju, a budući da je vrlo osjetljiva na mraz, u sjevernim predjelima treba više njege. Cvijet kadulje vole i pčele, pa zato ne čudi da je med jedan od najljekovitijih.

Zdravstvena svojstva kadulje

Čaj od kadulje je najbolji izbor primjene. Djeluje kao antiseptik i smiruje upaljeno grlo. U slučaju upale grla, zuba i desni grkljajte čaj od kadulje 2-3 puta dnevno. Biljka je odlično antibakterijsko sredstvo koje pročišćava krv te smanjuje glukozu pa se zato preporučuje dijabetičarima. Kadulja snižava temperaturu, smanjuje stres, djeluje protiv bolova te pomaže kod krvarenja i upala. Čaj regulira crijeva i probavu, pomaže i kod migrene i reume. Kadulja je dobra za ženski menstrualni ciklus te hormonalne poteškoće.

Čaj od kadulje

U manji lonac stavite jednu žličicu ustinjene kadulje. Neka se kuha 3-5 minuta. Procijedite nakon što bude gotovo. Za upale grla, sinusa i desni možete grgljati i malo mješati čaj u ustima. Primjena je potrebna 2 do 3 puta dnevno. Nemojte pretjerivati s ispijanjem čaja jer kod nekih ljudi može izazvati grčeve.

Tinktura od kadulje

U decilitar etilnog alkohola (70 posto) stavimo 20 grama usitnjene kadulje. Ostavimo to mjesec dana da stoji na toplom mjestu. U vodu ili čaj stavite 10-15 kapljica. Popijte dva do tri puta dnevno ili grgljajte u grlu, ovisno o tegobama.

Oblog od kadulje

Na sterilnu gazu stavimo usitnjene listove kadulje te zatim time previjemo ranu, natečeno mjesto ili čir.

Kadulja kao začin

Možete je koristiti u juhama, s povrćem, sirom, ribom, mesom ili tjesteninom. Pripazite samo da istovremeno ne koristite i druge začine te pažljivo dozirajte kadulju.

Ulje od kadulje

Ulje je dobro za inhalaciju dišnih puteva, za ispiranje usne šupljine i grla. Također, odlično je za ženski reproduktivni sustav, ali i za masažu. Jača kosu i čini ju sjajnijom. 

/ordinacija.hr/

Primjedbe