Dječiji mozak se brže razvija uz muziku


Muzika i pjevanje kod djece ubrzavaju razvoj moždanih funkcija te pomažu u borbi protiv depresije, navode naučnici Univerziteta u Kaliforniji.
Muzičko obrazovanje ubrzava razvoj mozga kada su u pitanju mala djeca, a posebno u područjima koja su odgovorna za obradu zvuka, percepciju govora, razvoj govora te vještine čitanja.

Kontrolisano liječenje u toku kojeg se sluša i svira predstavlja takođe efikasan tretman za probleme mentalnog zdravlja. Istraživanja potvrđuju da dodavanje muzičke terapije u liječenju poboljšava društveno funkcionisanje osoba sa šizofrenijom.
Terapija muzikom se takođe pokazala efikasna i kao samostalni tretman za smanjenje depresije te hroničnih bolova.

Institut za mozak i kreativnost na Univerzitetu u Kaliforniji još je 2012. započeo petogodišnju studiju u saradnji s Filharmonijom Los Anđelesa i Udruženjem "Srce Los Anđelesa" kako bi otkrili uticaj nastave muzike na dječji kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj.
Početni rezultati studije, koji su bili objavljeni u naučnim časopisima, pružili su dokaze o prednostima takvog obrazovanja u vrijeme kad su mnoge škole smanjile ili čak izbacile muzički i umjetnički program.

Tokom studije naučnici iz područja neurologije pratili su razvoj mozga te ponašanje u grupi od 37 mališana iz siromašnijih kvartova Los Anđelesa. Djeca su učila svirati instrumente poput violine u ansamblima i grupama i vježbali su do sedam sati sedmično.
Studija je pokazala kako nastava muzike ubrzava sazrijevanje slušnog puta u mozgu te povećava njegovu efikasnost.

Naučnicu su upoređivali djecu muzičare s vršnjacima koji su trenirali fudbal te onima koji nisu imali dodatnih programa.
U roku od dvije godine otkrili su da čulo sluha djece muzičara sazrijeva brže nego kod ostale djece.

Razvija se intelekt

Muzika utiče na mozak i na druge načine. Zbog svojih kompleksnih struktura koje se ponavljaju, ona povezuje i razvija motorni sistem mozga, razvija čulo vida i sluha, snaži koordinaciju, koncentraciju i memoriju.
Istraživanja su pokazala da studenti koji slušaju klasičnu muziku dok uče, lakše "upijaju", zadržavaju i reprodukuju sadržaje od onih koji uče u tišini.

/Nezavisne/

Primjedbe